Notícia

Caos al Principat d'Andorra i l'Alta Cerdanya per culpa de la neu

Autor/a: Vallnord
Neu, i novament caos, i no és primer cop aquest hivern. Ahir, el temporal de neu va fer que la xarxa viària andorrana visqués un dia de caòtic. Segons informen els mitjans de comunicació andorrans un accident i la nevada van ser els motius que van provocar un dia caòtic per circular pel Principat.

Un accident entre la Massana i Andorra la Vella, i l'accés amb França tallat al Pas de la Casa, per la forta nevada i el vent, van repercutir en què la circulació fos un veritable caos. La nevada, a més, ha fet que l'esquí escolar s'hagi anul·lat per segona vegada aquest hivern, tot i que dels 1.168 alumnes que havien de formar part de l’activitat, gairebé la meitat van continuar normalment amb l'activitat. Avui el Periòdic d'Andorra informa que un ensurt amb un autobús que portava alumnes va propiciar que el Govern andorrà enviés un comunicat advertint que l’activitat se suspenia. Les activitats per avui també han quedat cancel·lades. I segons la televisió andorrana els accessos a França estaran tancats, almenys, fins dijous, segons preveu protecció civil.

Circulació compromesa a l'Alta Cerdanya

L'estat de les carreteres també és un problema important a l'Alta Cerdanya. Segons informa L'Independant, la RN116 entre Thués i Vall requereix extremar la prudència a l'hora de circular i fins a la Tour de Querol són necessàries les cadenes o altres equipaments. El coll de Puymorens de moment està tancat i per tant la comunicació amb Andorra està tallada per ambdues bandes.

Perill d'allaus: quatre sobre cinc

Degut a la situació, el risc d’allaus al Pirineu andorrà per als pròxims dies s’estableix en quatre sobre cinc, donada la perillositat. Les previsions parlen de gruixos de neu importants en les pròximes hores. Així mateix, segons un comunicat enviat pel Govern, hi haurà forts vents de nord-oest que afavorirà la «ràpida formació de plaques», les quals poden cedir «fàcilment». Així mateix, Protecció Civil d'Andorra fa una crida a la precaució i recomana «fermament» que no es practiqui esquí fora pista, esquí de muntanya ni raquetes de neu «fora de les zones controlades per les estacions d’esquí». Per a avui, la neu tornarà a acompanyar. Es preveuen nevades intenses durant tot el dia a partir de cotes baixes 500-600m pujant, a la tarda, al voltant de 1.300m i 1.600m al vespre. L’acumulació de neu a 1.800m pot arribar a 40-45cm. i es preveuen vents que podrien arribar als 100 quilòmetres per hora a les cotes altes.

Grandvalira preveu obrir el proper cap de setmana amb un metre de neu nova

Mentrestant les precipitacions en forma de neu previstes almenys fins dijous faran augmentar els gruixos a les estacions d'esquí andorranes. La nevada intensa no privarà, però, que a Grandvalira l’estació pugui acollir just aquest cap de setmana el Mundial i la Copa del Món de Quilòmetre Llançat a la pista Riberal de Grau Roig.

Opinions

Més opinions


EntrevistaLes més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: posar ordre a la muntanya


36%


7%


57%

14 vots