Notícia

Oriol Mestre, d'OXINEU, ens explica com viu el confinament

La temporada 2019-20 estava sent bona pel que fa a activitats contractades a la Vall de Núria

oriol-mestres,vall-nuria,oxineu,confinament
Oriol Mestres en confinament Autor/a: Particular
Esquiadors aficionats o professionals, tots ens trobem confinats a casa. L'ordre de confinament es va posar en marxa la nit del 14 de març, quan encara faltaven prop de trenta dies per a l'acabament de la temporada. Com ho vivim uns i altres? Un seguit d'entrevistes en les quals diferents perfils del món de la neu (treballadors estacions, directius, empresaris, periodistes, bloggers o personatges representatius del sector), ens expliquen com viuen el confinament. Entrevistem Oriol Mestre, de l'empresa Oxineu, a Vall de Núria.


oriol-mestres-vall-nuria-oxineu-esqui-alpinismeUna de les sortides organitzades per OXINEU a Vall de Núria (Foto: O. Mestre).

Oriol, en quin moment i lloc et va agafar l'ordre de confinament?
Va ser durant una sortida formativa dels alumnes de mitja muntanya de l'IES Abat Oliba de Ripoll a Vallter. Allà, juntament amb l'altre professor, ens van comunicar que havíem de tornar cap a casa, tot i que teníem previst fer una nit en bivac.

Com estava anant la temporada per la Vall de Núria en general?
El desembre i gener va ser una mica més fluix que l'anterior temporada pel que fa a l'esquí alpí, però les sortides d'esquí de muntanya i raquetes van anar millor. El febrer, tot i que no ens ho esperàvem, va ser molt bo. El volum de feina va pujar tant entre setmana com els caps de setmana. Malauradament però, el fet d'haver acabat la temporada sobtadament i tan d'hora, ens ha fet perdre una bona part del volum de feina.

Quants cursets o sortides guiades i hores de classes d'esquí creus que hauràs perdut en aquests trenta dies de temporada retallada?
Jo particularment he deixat de fer unes 130 h fins ara com ara, però a l'empresa que regento OXINEU, hem perdut classes d'esquí de particulars, grups escolars d'hivern i de primavera que haurien de venir al maig, sortides d'esquí de muntanya, cursos formatius en clubs, formacions de l'IES, guiatges.

Suposo que en el vostre cas el tele-treball no té cap raó de ser, oi?
El fet de regentar una empresa de guiatges de muntanya i escola d'esquí, em fa estar moltes hores davant de l'ordinador. Elaboració de propostes, coordinació de grups, preparació de classes i cursos, establir vincles amb clubs i associacions, gestió de personal, etc. Per tant, aquests dies aprofito per acabar feines pendents i buscar la manera perquè les conseqüències de l'estat d'alarma tingui les mínimes repercussions possibles a l'empresa.

Quants professors/guies té actualment l'escola OXINEU?
Durant l'hivern, que és l'època més forta de feina, som 24 persones: 18 tècnics d'esquí, snow i/o mitja muntanya, 3 administratives i 3 socis, dels quals 2 som tècnics d'alta muntanya i esquí alpí. La gran majoria de tècnics tenen doble o triple titulació de muntanya. És a dir, tenen esquí o snow i a part mitja muntanya o CAFEMN o barrancs per exemple.

En l'àmbit personal, com has assumit emocionalment (no físicament) aquesta finalització sobtada de la temporada? - I físicament, com es viu el fet de quedar-se confinat a casa lluny tant lluny de la neu?
M'ho he pres amb la millor filosofia possible. Si estem en la situació que estem és per mirar de salvar vides i no sobresaturar el sistema sanitari, per tant entenc perfectament la situació i l'accepto tal com és. Per mirar de perdre el mínim de físic miro de fer exercicis cada dia, però està clar que un cop s'aixequi el confinament, haurem de tornar-nos a posar en forma!

La teva és una feina molt física. Per no perdre el fons físic, com t'estàs entrenant a casa?
Tinc una taula d'exercicis per fer manteniment de core i tronc superior, així com una barra de traccions i algunes peses que m'ajuden a mantenir-me una mica en forma. També vaig a córrer pel garatge de casa de tant en tant.

A banda d'entrenar i mantenir-te en una bona forma física, com mires d'entretenir-te?
Ja tinc una rutina més o menys establerta per passar el dia, faig feina a l'ordinador amb algunes reunions online, llegeixo, toco una mica el piano i a les tardes faig exercici. Els dies passen de pressa, però sí que és cert que són una mica monòtons

Ens recomanes alguna pel·lícula, llibre o documental del món de la neu o la competició per aquests dies?
M'agrada la lectura de muntanya i científica. Aquests dies m'he estat llegint la "Brevísima historia del tiempo" de Stephen Hawking i "Ja hem fet el cim!" de Francesc Roma i Casanovas. Són lectures molt distants entre si, però que m'han aportat molts coneixements en camps diferents. El primer, sobre les diferents teories de la física i la seva evolució al llarg del temps que ens permeten conèixer una mica l'origen i el futur de l'univers i l'altre la història de l'alpinisme català: on va començar, formació d'entitats, etc. Un llibre que sempre aconsello a tots els meus alumnes és "3 nits de torb i un cap d'any" que parla de l'episodi de torb que hi va haver al Pirineu oriental ara fa vint anys i que malauradament es va endur la vida d'un gran nombre de persones.

I Ja per acabar, quan acabi el confinament, què és el primer que faràs?
Anar a escalar.

Més sobre Oxineu:
https://www.facebook.com/OxineuCat/
https://oxineu.com/

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny