Notícia

Víctor Riverola: ''Si pots anar amb metro o en bus, perquè no pots caminar per un bosc tu sol?''

Víctor Riverola, periodista i productor del món de la neu, ens explica com viu el confinament

Victor Riverola,confinament
Víctor Riverola, en confinament Autor/a: Particular
Esquiadors aficionats o professionals, tots ens trobem confinats a casa. L'ordre de confinament es va posar en marxa la nit del 14 de març, quan encara faltaven prop de trenta dies per a l'acabament de la temporada. Com ho vivim uns i altres? Un seguit d'entrevistes en les quals diferents perfils del món de la neu (treballadors estacions, directius, empresaris, periodistes, bloggers o personatges representatius del sector), ens expliquen com viuen el confinament. Entrevistem Víctor Riverola, periodista, productor i publicista que s'ha especialitzat en món de la neu i la muntanya. A dia d'avui disposa de 127.000 lectors a Tripadvisor i 50.000 a xarxes socials, dels quals 30.000 a Twitter.


victor-riverola-esquiant-leukerbadVíctor Riverola esquiat a Leukerbad (Foto: particular).

Víctor, com estàs vivint l'ordre de confinament?
Som a casa, "confitats" a Barcelona. El "confitament" ara el vivim millor, amb la Mona i el menjar d'aquests dies, que és més potent que la resta de la setmana. En tenir dos nens, procuro cuinar amb un ull a la nevera i un altre al caixer automàtic. És una situació molt complicada, que tindrà repercussions molt greus, molt més greus del que molts es pensen. La vida, el món, canviarà...no sé si a millor, però aquesta crisi, que és la pitjor que viu el planeta des de la Segona Guerra Mundial, ens demostra que som números, que no som res, som la massa bruta, xaiets. A casa fem vida més o menys normal, amb una rutina que implica anar a comprar, treballar una mica, cuinar, veure cinema de tota classe, fer una mica d'exercici, prendre el sol el balcó i fer una mica de repàs d'escola, encara que a partir del 13 d'abril diuen que seguiran les classes via telemàtica (no ho tinc clar).

El problema no és tenir o no tenir feina ara, el problema és quin tipus de feina tindrem al juny, juliol... Els nostres clients podran facturar? En quines condicions estarem? Com els ha afectat un ERTE o un tancament? Reben ajudes? Sense oblidar la gent que s'ha quedat pel camí, una bestiesa tot plegat. Però no podem tirar la tovallola. S'ha de seguir endavant amb el nostre dia a dia, no podem deixar de lluitar, d'investigar, de somiar.

Ara mateix els autònoms ho estem passant molt malament, amb molts clients dins del món del turisme, l'hostaleria i els esports de muntanya que no saben amb quines condicions tornaran a obrir.

Ens expliques quina és la teva feina com a periodista i productor? Qui són els teus clients?
Vinc del món del màrqueting i la comunicació, encara que em vaig passar al periodisme el 1998, treballant catorze anys a la ràdio, a la TV i en una important revista musical. A partir del 2007 combino les dues tasques com a propietari de Matterfilm, agència de publicitat i productora de cinema. Actualment em sento molt còmode barrejant la meva tasca com a periodista/comunicador amb la de productor, creant contingut cultural i treballant per uns 30-40 clients. Ens encarreguem de la comunicació i el màrqueting emocional de productes molt concrets, sempre dins del món de l'oci, l'esport de muntanya i la cultura. Un món que trigarà molt a tornar a la normalitat. Alguns dels meus clients en l'àmbit de comunicació són oficines de turisme molt importants, amb les quals treballem en col·laboració o "partnership". Noruega, Irlanda, Interraïl, Suïssa, Itàlia, França... Actualment, deixant de costat els llibres que publico amb Desnivel, treballo per Zermatt, l'Aletsch-Arena, Crans Montana, Interlaken Jungfrau, Turisme de Sardenya, Noruega Turisme, AtoutFrance, Les Neiges Catalanes, els cinemes Texas de Barcelona, Wolf, D9...i moltes empreses d'arreu del món a les quals venem imatges i vídeos. Busco comunicar amb emocions, fent servir eines cinematogràfiques, sense oblidar les xarxes socials, on hi som molt presents. És un plaer col·laborar amb el Diaridelaneu i Nevasport des de fa anys.

També ets un dels difusors de premsa preferents d'algunes de les estacions de Les Neus catalanes, cert?
Exacte. Des de Matterfilm ens encarreguem de donar a conèixer la història, la cultura i la filosofia de moltes estacions d'esquí, creant campanyes de comunicació que van més enllà del que s'ha fet fins ara. Ens agrada innovar, i amb Les Neus Catalanes ja fa sis anys que treballem junts, sense oblidar l'Oficina de Turisme de França, doncs des del Pirineu fins als Alps, passant per Futuroscope, hem fet i farem molta feina amb ells. El nostre concepte en l'àmbit creatiu està aportant molt bons resultats a estacions d'esquí del Pirineu i els Alps.

A banda del sector neu, en quins altres sectors estàs col·laborant o publicant?
Hostaleria, restauració, editorial, viatges, alpinisme, escalada i distribució de cinema. Tots afectats directament per la crisi del Coronavirus.

Totes aquestes feines, les pots fer com a teletreball des de casa teva?
Algunes si, i d'altres no. He de reconèixer que ho estem passant molt malament, però el fet d'haver estat corresponsal molts anys per diverses zones d'Europa i arreu del món, em fa veure que per sort, encara podríem estar molt pitjor. Hi ha zones al món que han passat guerres on sortir al carrer era jugar-te-la. Ara no tenim franctiradors apostats als terrats, l'amenaça és totalment invisible.

Com valores la temporada de neu d'enguany?
Fins al 9 de març era una de les millors dels últims deu anys. Una passada, tant al Pirineu com als Alps, a Escandinàvia i centre-Europa. És cert que al Pirineu central no han tingut un any tan bo, però a Catalunya, part de l'Aragó i el Pirineu Oriental francès, la llevantada "Gloria" els va portar el millor regal que podien desitjar. Crec que aquest any era molt bo en l'àmbit general, s'ha fet molt bona feina en l'àmbit de la comunicació, els esquiadors gaudien de la neu i de sobte, tot se'n va en norris. Costarà recuperar-se, però la majoria han pogut salvar els mobles amb guanys, treballant amb moltes ganes de poder salvar com puguin l'estiu.

Com entreveus l'esquí post-coronavirus?
Dependrà dels governs de cada país. La UE és un desastre i cadascú tirarà per on millor li convingui. A poc a poc alguns tornen a obrir i d'altres tanquen. S'ha de veure com va l'estiu i la tardor. Crec que al novembre, si no hi ha un nou brot, podrem esquiar, però evitant les grans massificacions. Crec que encara és aviat per treure conclusions o fer prediccions, però de moment, les coses canviaran. Potser inclús serà bo de cara a tots, perquè es buscarà treballar amb més calma, sense tanta gent, però quant a facturació segur que es notarà.

Com valores els criteris de confinament que s'han seguit en diversos països europeus i especialment en activitats esportives?
Aquests dies s'ha pogut comprovar com treballen les diferents societats arreu del món. S'ha pogut veure qui s'organitza i que treballa a la babalà. Sóc un gran defensor de què estan fent a la República Txeca, a Noruega, Suècia o Islàndia. Són gent molt llesta, organitzada i que saben com tractar emergències. Si, és cert que són molts menys habitants, però em quedo amb com van preveure la crisi i com va respondre el govern, sense por, sense amenaces ni exèrcit pels carrers. Hi ha molta merda al darrere del Coronavirus, molta, i amb el temps potser obtindrem algunes respostes. Potser.

Ara mateix, els nens necessiten sortir una hora al dia o mitja hora, a la nit, sense gent gran als carrers. S'ha de poder anar a la muntanya sense aglomeracions, perquè si pots anar amb metro o en bus, perquè no pots caminar per un bosc tu sol? No entenc el que estan fent. Segueixo mirant al nord, per treure idees i conclusions.

Ens recomanes alguna pel·lícula, llibre o documental del món de la neu o relacionat amb la teva feina per aquests dies?
Un llibre, "Losniños del invierno" de Gilbert Bordes.
Cinema..."HorizontesPerdidos", "Norwand", "The Art ofFlight", "El Desafío", "LosHéroes de Telemark", "Arctic" i "LágrimasRojas".

I ja per acabar, quan acabi el confinament, què és el primer que faràs?
Anar a veure a la meva mare, fer-li un bon dinar. Sortir amb els nens, anar en moto i pujar al Pirineu.

Més sobre Víctor Riverola:
https://victorriverola.com/
https://www.nevasport.com/discoverysnow/

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


70%


11%


11%


7%

27 vots