Notícia

Xavi Fanlo, d'Altitud Extrem, ens explica com viu el confinament

Altitud Extrem, amb seu a La Molina, organitza activitats de muntanya i expedicions d'esqui alpinisme

Xavi Fanlo
Xavi Fanlo, en confinament Autor/a: Particular
Esquiadors aficionats o professionals, tots ens trobem confinats a casa. L'ordre de confinament es va posar en marxa la nit del 14 de març, quan encara faltaven prop de trenta dies per a l'acabament de la temporada. Com ho vivim uns i altres? Un seguit d'entrevistes en les quals diferents perfils del món de la neu (treballadors estacions, directius, empresaris, periodistes, bloggers o personatges representatius del sector), ens expliquen com viuen el confinament. Xavi Fanlo, de l'empresa d'activitats de muntanya i aventura Altitud Extrem, a La Molina, ens explica com viu el confinament.


Xavi, com estàs vivint l'ordre de confinament?
En l'àmbit personal i familiar prou bé doncs com afortunats i tenim tot el necessari per tirar endavant. En l'àmbit professional i empresarial tampoc no em puc queixar doncs fa molts anys que estem fent feina i aquesta està consolidada, ens permet prendre'ns aquest temps per pensar, reorganitzar i preparar-nos per quan torni l'activitat. Això no impedeix que no tothom amb qui treballo o amb qui compartia el dia a dia tingui una situació tan estable i això m'afecta profundament. D'altra banda com a persona socialment implicada sóc molt crític amb com s'està gestionant aquesta ordre, com s'està aplicant i les crisis socials que està començant a generar. Per circumstàncies que tots coneixem la nostra administració no s'ha anticipat a la crisi sanitària i en aquest punt el confinament ha estat escollir l'opció menys dolenta. Així doncs estem en una mesura dolenta però no fer-ho hauria estat pitjor. Algunes mesures i informacions generen molta incertesa acumulada a la pròpia d'una crisi com aquesta i això no ajuda a ser optimista a curt termini.

Com estava anant la temporada per La Molina en general?
Sense ser una temporada excepcional de neu, l'afluència turística i la demanda de serveis estava en un bon nivell. Vàrem patir molt al gener amb el temporal Gloria i tot just esperàvem un bon final de temporada.

Quants cursets o sortides guiades i hores de classes d'esquí creus que hauràs perdut en aquests trenta dies de temporada retallada?
Nosaltres ens dediquem a activitats de muntanya i complementaries a l'esquí alpí, i per tant no és la temporada d'hivern la més forta. La nostra temporada forta començava per setmana santa fins a la tardor. Així podem dir que la crisi sanitària ens ha agafat de ple just abans de començar.

Quants treballadors d'Altitud Extrem s'han vist afectats?
Com que estàvem en un moment de baixa activitat entre monitors, guies i administració hem hagut de fer un ERTO que ha afectat 6 persones. Però ha afectat també a les 5 persones que haurien entrat a treballar a l'abril per la campanya de primavera-estiu.

Pots fer algun tipus de tele-treball?
Més que teletreball, aprofito per llanguir informes, dossiers, participar en formació en línia, pensar en nous productes adaptats al que pot venir i fer allò que en el dia a dia de la nostra feina no podíem fer. Potser al que dedico més temps és al treball cooperatiu al Grup de Treball d'Activitats Turístiques de Cerdanya que vàrem crear l'any passat i que ara s'ha convertit en una eina molt útil per fer treball en equip i establir sinergies de col·laboració entre els diferents productors d'activitats turístiques i l'administració. També a reorientar el "Pedraforca Experience" un projecte col·laboratiu en què em vaig implicar molt l'estiu passat i que estem replantejant aquesta temporada vinent d'estiu.

De cara a l'estiu, que també organitzeu moltes activitats com ara barranquisme, vies ferrades, espeleologia i trekkings. Com pot afectar a la campanya l'actual situació de confinament?
De moment totes les escoles que teníem a la primavera ho han cancel·lat, amb la preocupació econòmica que porta darrere. Estem treballant per atendre als nostres visitants de la millor manera possible quan s'aixequi el confinament. Esperem poder aprofitar l'estiu amb clients particulars i famílies, si no serà catastròfic.

I en el tema viatges a grans cims i serralades (Iran, Georgia o Turquia on hi teniu expedicions catalogades), es dóna per perduda donada l'actual situació a les companyies aèries i el tancament de fronteres?
No és la nostra activitat principal, però sí que afecta professionals en concret que esperem puguem reorganitzar la seva feina amb la demanda de turisme intern.

I físicament, com es viu el fet de quedar-se confinat a casa lluny de la neu?
Va a dies, però com que encara estic sortint d'una lesió m'ho he pres amb molta tranquil·litat, i esperança, doncs encara espero poder aprofitar el mes de maig per fer esquí de muntanya o bé treballant o senzillament per poder gaudir de la muntanya en l'àmbit personal.

Ens recomanes alguna pel·lícula, llibre o documental del món de la neu o la competició per aquests dies?
Dos documentals propers que hem penjat a xarxes aquests dies de companys de l'empresa. Un d'en Rafa Vadillo "5 on road in Swedish Lapland (https://vimeo.com/384171159), una escapada en família a les remotes terres de la Lapònia sueca, per descobrir la cultura Sami però sobretot per viatjar, respirar, conversar i conèixer gent nova; i un d'Edu Rifà i meu de la Travessa Integral del Pirineu amb Esquís que vàrem fer l'hivern del 2014 (https://youtu.be/rNhcSszKK8) en què rendim homenatge als pioners que varen fer la travessa integral l'any 1966.

I Ja per acabar, quan acabi el confinament, què és el primer que faràs?
Dependrà de la mèteo que faci i de quan sigui, però està clar que si queda neu propera, el primer serà una bona sortida per gaudir de l'esquí de muntanya.

Més sobre Altitud Extrem:
www.altitudextrem.com/

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny