Notícia

A què fa olor una estació d'esquí?

A Graellades? A marihuana? O potser a molsa i llenya? T'expliquem les olors que els nostres lectors han captat mentre esquiaven

Una graellada en un restaurant és garantia de reclam per als esquiadors
Una graellada en un restaurant és garantia de reclam per als esquiadors
No, no és cap bestiesa dir que tal estació d'esquí fa olor d'alguna cosa. I no, no ens referim a l'olor de fums dels tubs d'escapament dels vehicles que aparquen al peu de pistes. Si esquieu a les estacions a la falda de volcans actius com l'Etna, a Sicília, o dels Copahue o Nuevo Chillán, allà les estacions d'esquí que hi ha les seves faldes fan olor de sofre. Potser a ou podrit. Però, i les estacions de casa nostra? Fan olor d'alguna cosa? Aquesta setmana ho hem preguntat als nostres lectors i això és el que ens han respost.


vallter-snowfood-rocacorba-la%20borda-IST

Molt possiblement tots ens hi hem trobat. Hem arribat a una estació d'esquí i tan bon punt hem baixat del nostre cotxe ens ha arribat una flaire que ens ha penetrat en el més profund del nostre subconscient. A partir d'aquell dia sempre més hem vinculat aquella olor a aquella estació d'esquí. O aquella esquiada o moment. A vegades olor de llenya, en altres ocasions olor a molsa i sovint a bosc de pi negre.

Ara bé, com que cadascú de nosaltres ha tingut la seva pròpia experiència olfactiva, hem demanat als nostres lectors que ens expliquessin quines olors han detectat mentre eren esquiant en alguna estació d'esquí. I aquestes són algunes de les olors que ens han donat. Voleu saber-les?

Respostes via xarxes socials

Aprofitant el període de confinament, hem traslladat la qüestió als seguidors de les nostres xarxes socials de Twitter i Instagram. I hem de dir que les respostes han estat força variades, algunes molt ben trobades.

Una de les repetides ha estat la de cafeteria i molt especialment la de bosc i humitat. De fet, aquesta és una olor que sobretot hem detectat a principis de temporada o, tot el contrari, quan la temporada arriba al seu tram final. Són dies en els quals la humitat que conté el bosc no està "congelada". Quan les temperatures no són prou baixes el sotabosc deixar anar aquesta agradable olor de terra humit. Olor de bosc plujós. A bosc de pins.

Per exemple, Jordi Navarro, responsable del blog Ski The East, ens va contestar que 4 de les olors que són ben presents en una estació d'esquí són les de barbacoa, la de gas-oil, la de tabac i, atenció, la de suor.

El community manager de NZero, fabricants de ceres ecològiques amb seu a Barcelona, ens explica que, com no podia ser d'altra manera, una de les flaires presents a les estacions d'esquí és la de les ceres parafíniques. Aquesta és una olor que, sobretot, podem detectar quan passem pel costat de les botigues de reparació d'esquís del peu de pistes.

masella-coma-oriola-telecadira-terrassa-IST

Des del seu compte de Twitter, Ernest Vidal, apunta tres olors igualment característiques de totes les estacions d'esquí. Els gasoils que potser acumulen algunes casetes de remuntadors, combustible que es fa servir per als motors d'emergència quan hi ha una aturada elèctrica. També  l'olor de embragatge que genera algun vehicle. Nosaltres hi afegim l'olor de frens, és clar que aquesta, en tot cas, més aviat hi és present quan ja ens hem allunyat de l'estació. I finalment fa esment a una "essència" no gaire agradable: les dels sanitaris d'algunes estacions d'esquí que o no depuren bé o bé tenen pèrdues. Una aportació similar en el primer punt la fa en Ton M., que també esmenta el gasoil de les trepitjaneus i que podem captar quan passem a prop d'elles o dels garatges on estan estacionades.

En Xavi Garcia tampoc s'ha quedat curt per explicar aquests "perfums". Des del seu compte de Twitter ens va desglossar tres més: la del combustible de les motos de neu, de les quals en fa una descripció molt explícita "el combustible de les motos, que no sé què cremen, però apesta", explica. Val a dir que en Xavi també hi ha fet una aportació que ens ha agradat molt. Això sí, té poc a veure amb la sensibilitat olfactiva i més aviat és sensitiva, però estem d'acord que nosaltres també la subscrivim: una estació fa olor de "pau, llibertat i felicitat".

La%20Molina-moto-neu-dues-estacions-teleesqui-IST

Respostes via Instagram

Diuen que Instagram encara és una xarxa emergent i possiblement per això més atrevida. Potser per aquest motiu hi ha aparescut una flaire que a Twitter ningú havia plantejat: la Marihuana. I és ben cert. No serà la primera ni la darrera vegada que haurem detectat que algú fuma marihuana en una estació d'esquí. La seva inconfusible olor s'escampa metres enllà, ja sigui pujant per un telecadira, a la cua d'un remuntador, a la terrassa del restaurant peu de pistes o a l'aparcament mentre guardem esquís i botes. També n'han fet esment en Carlos Daban i en Juan Carlos jibl.

Una altra que té molta presència, especialment a primera hora de la tarda, i també les inevitables conseqüències, és l'olor de guisats i graellades. Com és lògic la podem percebre mentre esquiem a prop de qualsevol restaurant o cuina. I la conseqüència és inevitable, perquè ens desperta l'instint que més deu ajudar a moure'ns en la supervivència humana: el d'endrapar. L'ha citat l'Ivan Peirats en una de les nostres stories publicades aquesta setmana passada.

asella-snowboard-fumar-noies-IST

Una essència ben familiaritzada amb aquesta de la brasa també ho és l'olor de frankfurt i l'oli fregit. Més coneguda popularment com a "fritanga". Aquesta ha estat identificada per en Miguel Soto, en Saromon79 i en Pep Sánchez73.

El greix i oli dels remuntadors també ha estat citada en diverses ocasions. N'han fet esment Jpeiris, Kimera2020, Iu Gali o Itsapowderday, així com l'olor de la de crema protectora i la labial, a la qual hi han fet referència Ingrid Sili i Anna Font.

Doncs bé, aquestes són les olors que han identificat alguns dels nostres seguidors però estem segur que n'hi ha més i que potser vosaltres ens podeu ajudar a descobrir-les. Ens hi ajudeu?

Podeu deixar el vostre missatge al peu d'aquest article en forma de comentari o bé per correu electrònic en aquesta adreça. Vinga animeu-vos-hi!

Opinions

Més opinions

Entrevista

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: posar ordre a la muntanya


40%


8%


52%

77 vots