Notícia

Baqueira fa balanç d'una temporada atípica de la qual destaca els dies solejats

Balanç de la temporada d'hivern 2019-2020 a Baqueira Beret

blanhiblar,beret
Baqueira fa balanç d'una temporada atípica de la qual destaca els dies solejats Autor/a: Baqueira
L'estació de la Val d'Aran i Valls d'Àneu ha viscut una temporada atípica per motius dispars. D'una banda, pel tancament d'instal·lacions a partir de el 14 de març motivat per les mesures sanitàries per frenar el Covid19. Per una altra, a causa de la quantitat dies assolellats i pistes obertes que s'han pogut gaudir al llarg d'aquest hivern.


La temporada 2019-2020 serà recordada com una de les més atípiques que s'han viscut en la història de l'estació. De tots és coneguda la situació excepcional que ha obligat a la paralització de país a partir de l'dia 14 de març la qual cosa va motivar a el tancament de l'estació quan estava oberta pràcticament a el 100%. És evident que, davant el repte de frenar l'expansió de virus, va ser una mesura necessària que es va aplicar amb rapidesa segons van marcar les institucions públiques competents intentant donar solució als clients amb reserves per a les dates afectades i informant en tot moment dels passos a seguir amb un link a la web per buscar solucions a cada cas concret.
 
Però també ha estat una temporada que es guardarà en el record de molts esquiadors i snowboarders com la més assolellada en anys. L'estació va inaugurar temporada de manera anticipada el dissabte 23 de novembre a causa de les nevades de tardor i va començar desembre amb més de 150 km traçats i la majoria de remuntadors i pistes en funcionament de manera que els clients van poder gaudir des del primer moment de l'amplitud i serveis de Baqueira Beret.
 
Una suma de 112 dies de traçats marcats i instal·lacions en marxa fins al 14 de març amb només 26 dies de nevades. A la bona preparació de pistes ha tingut també molt a veure l'eficient servei de producció de neu que, tot i tenir una temporada més curta, en els sectors de Baqueira i Beret ha superat en nombre d'hores de funcionament respecte a la temporada anterior garantint el 100% del domini esquiable. La producció de neu efectiva es va posar en marxa el 4 de novembre gràcies a les condicions ideals de fred i humitat el que va permetre 21 dies d'innivació abans d'inaugurar l'estació.
 
De fet, l'estació ja té en els seus plans de futur seguir invertint en millores en la producció de neu com són la nova bassa i la renovació de parc de innivadors, tots dos a Beret. Hi ha altres inversions que s'estudiarà la seva viabilitat els propers mesos atenent a les previsions de tornada a la normalitat del mercat turístic després de la crisi Covid-19. Queden ajornades per al futur la instal·lació del nou TSD Teso Dera Mina i la reforma de les habitacions de l'Hotel Montarto.
 
Un dels principals punts positius de la bonança meteorològica, que ha significat uns mesos de desembre a gener amb precipitacions puntuals, ha estat que els accessos a l'estació han estat oberts pràcticament tota la temporada. Tan sols s'ha tancat el port de la Bonaigua en una jornada i han estat necessàries les cadenes entre Baqueira 1500 i Beret 13 dies durant tot l'hivern. Evidentment, aquesta situació ha provocat uns gruixos de neu menors que altres temporades, però suficients per tenir l'estació en marxa en les seves 4 sectors i amb la pràctica totalitat de pistes trepitjades diàriament amb uns gruixos de suma de nevades de 313 cm.
 
Pel que fa a temperatures, la mitjana a la base de l'estació ha estat de 2,5º C amb una mínima de -10,2 C i una màxima de 16º C. Aquesta bonança, si bé ha penalitzat la qualitat de la neu en alguns dies, ha motivat també a molts esquiadors, que només esquien amb bon temps, a pujar a pistes més sovint i descobrir noves zones de l'estació. Percentualment totes les àrees han crescut en nombre d'esquiadors excepte la zona central de Baqueira. Això vol dir que molt més públic s'ha atrevit a arribar fins a la nou cim de l'estació situat al Baciver a 2.610 m d'altura gràcies a les bones condicions de visibilitat i relleu imperants fins a ser el 3,6% de les visites. Beret cada vegada és més popular creixent 3 punts per situar-se al 30% de visites i Bonaigua augmenta 1 punt i concentra el 20% d'esquiadors. L'àrea de Baqueira descendeix 5 punts respecte la passada temporada i, encara que segueix sent la més visitada, passa al 46,5%.
 
Bona meteorologia, grans esdeveniments
 
La temporada ha estat generosa pel que fa a esdeveniments tant de pur oci com d'esport d'alt nivell. El festival de música Polar Sound va ser un èxit rotund el 20 i 21 de desembre demostrant que és possible bona música multitudinària al cor dels Pirineus. Tan sols una setmana més tard i en plenes vacances de Nadal es va celebrar l'Audi E-tron Ski Night, un esdeveniment molt especial amb llums led il·luminant la nit aranesa a l'àrea de Baqueira. Un altre esdeveniment a hores intempestives molt celebrat va ser l'Atomic Era Nocturna organitzada per Copos a Beret que després del gegant paral·lel es va liquidar amb un DJ en directe i molt d'ambient.
 
L'Snowpark Era Marmota a Beret ha estat durant tot l'hivern punt de trobada dels freestylers tant de snowboard com d'esquí amb unes línies que s'han anat ampliant a mesura que la producció de neu i les nevades ho permetien.
 
Altres esdeveniments lúdics amb l'esport com a excusa van ser la Salomon Quest Challenge de el 7 de desembre i BBB Ski and Snowboard Race Experience que va coincidir amb el Dia Mundial de la Neu el tercer cap de setmana de gener. Es tracta de competicions familiars que busquen el màxim divertiment alhora que permeten descobrir nous racons de l'estació.
 
Pel que fa a esdeveniments solidaris destacar el Trofeu Fundació Jesús Serra-CDIA disputat al gener destinat a esportistes amb mobilitat reduïda i al març es va disputar la prova del mateix nom, però destinada a esquiadors de competició en actiu els quals optaven a guanyar beques d'estudis. L'esdeveniment més multitudinari de l'hivern va ser la popular Marxa Beret d'esquí de fons disputada el 2 de febrer amb més de 800 inscrits que van cobrir les distàncies de 10, 21 i 42 km.
 
Pel que fa a alta competició, l'Stadium Fernández Ochoa de Beret va ser l'escenari de l'11 al 13 de febrer de l'OPA Cup en què van participar un centenar dels millors esquiadors d'esquí alpí en categoria U16. Estaven presents països de la potència d'Àustria, Itàlia, Suïssa, França, EUA entre d'altres i tots els equips van felicitar a l'organització pel nivell de l'esdeveniment.
 
Al desembre, en el mateix estadi de Beret es va disputar el I Trofeu Blanca Fernández Ochoa FIS, una molt emociona't prova organitzada per RFEDI, l'estació i els clubs de la Val d'Aran. Va comptar amb la presència d'esquiadors espanyols, andorrans i francesos, així com la visita de diversos dels germans i familiars de Blanca a la qual es rendia tribut després de la seva mort. Al febrer l'Stadium es va tornar a omplir de color amb més de 300 participants en la prova Audi quattro Cup Amics de Montgarri organitzada pel CAEI per U12 amb una àmplia participació de la base de l'esquí a la Val d'Aran i Valls d'Àneu .
 
En definitiva, un hivern més que, tot i la dura situació final per a tota la societat espanyola davant el Covid19, ha seguit aportant a la Val d'Aran i Valls d'Àneu una activitat econòmica fonamental per a la vida d'aquestes valls de muntanya . Baqueira Beret està ja estudiant els protocols en matèria sanitària perquè la temporada que esquiar segueixi sent una garantia d'esport i salut com ho ha estat sempre.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


74%


11%


11%


5%

19 vots