Notícia

Ja hi ha moviment a Passo Stelvio i Cervinia

La glacera de Val Senales renuncia a l'obertura

cervinia,webcam
Ja hi ha moviment a Passo Stelvio i Cervinia. Imatge d'aquest matí a Cervinia. Autor/a: Webcam
Dubtes i més dubtes sobre quines seran realment les glaceres que obriran als Alps. Pel que fa a les glaceres italianes ahir Val Senales, sobre la qual s'havia especulat sobre una possible obertura aquest maig, va anunciar que no obrira fins a setembre. En canvi a Passo Stelvio i a Cervinia ja s'hi veuen moviments.


Comencen els moviments a les glaceres italianes. Les webcams han deixat constància que des del dia 3 i 4 de maig s'ha començat a trepitjar o retirar neu a les glaceres de Cervinia i Passo Stelvio.

En canvi la glacera de Val Senales, sobre la qual s'havia especulat sobre una possible obertura aquest maig, va anunciar ahir a les seves xarxes socials que no obrira fins a setembre.

Ara bé, tot i els moviments que ja es poden veure sobre les pistes de la glacera el cert és que cap ha anunicat, com a mínim oficialment, quina és la previsió d'obertura.

Glaceres dels Alps italians

1 - Glacera de Breuil-Cervinia-Zermatt
Vall d'Aosta
www.cervinia.it

De les millors opcions però cal tenir present que és una "glacera compartida" per Itàlia i Suïssa. Sovint més coneguda per Plateau Rosa. Les cotes d'esquí d'estiu de la glacera, que s'estén just a la frontera entre els dos països, van dels 2.800 m als 3.480 m, però cal tenir present que pel costat suís la glacera és més extensa i s'arriba fins als 3.899 m. En total ofereix 23 quilòmetres de pistes. Acostuma a obrir el darrer cap de setmana de juny amb horari de 07.15 h. a 13.30 h.


2 - Glacera de Presena - Adamello Ski
Trentino
valdisole.net

També se la coneix per PassoTonale. Té fama de ser de les primeres a obrir a l'estiu però també en tancar. El cas és que per extensió i orientació la temporada d'esquí d'estiu queda segmentada en dos períodes, en els darrers anys els mesos de juliol, agost i setembre ha quedat tancada. A l'octubre tornen a obrir per enllaçar amb la campanya d'hivern. La cota màxima arriba als 3.220 i ofereix 3 remuntadors i 4 quilòmetres de pistes. Va ser la primera a experimentar amb el cobriment de les pistes amb grans lones protectores.

3 - Glacera de Senales - Schnalstal / Kurzras
Tirol del Sud
valsenales.com

Oberta de setembre a juny si les condicions ho permeten, però darrerament hauria adoptat la mateixa política d'obertura que a Presena. És a dir, si hi ha prou neu acumulada a l'hivern, i l'estiu no és molt càlid, s'obre els mesos de juliol i primers dies d'agost. Si no, quan les condicions ho tornen a permetre. O sigui, una mica sobre la marxa, conseqüència dels estralls que provoquen els estius excepcionalment càlids que en els darrers 10 anys estan vivint als Alps italians. Ofereix tres remuntadors i obre de 07.30 a 13.00 h.


4 - Glacera de Passo Stelvio - Stilfser Joch
Sud Tirol
passostelvio.com

Tant històrica com singular, perquè és l'única que només obre a l'estiu. Les condicions dels accessos a l'hivern d'una banda, i que no hi ha pistes ni remuntadors per sota la cota 2.750 m de l'altra, desaconsellen obrir-la a l'hivern.

Atenció: cota baixa de la glacera a només 2.760 m, fet que fa que sovint la pista que arriba a aquesta cota estigui tancada. Cap problema, doncs hi ha un funicular que va d'aquesta cota fins als 3.050 m. La resta de remuntadors i pistes es troben entre aquesta cota i els 3.450 m.

La glacera de l'Stilfser Joch té l'atractiu de ser la més extensa dels Alps italians. Ofereix uns 20 quilòmetres de pistes i 6 remuntadors més a banda del telefèric. Acostuma a obrir el darrer cap de setmana de maig o primer de juny i a tancar el primer de novembre. Important tenir present que és molt sol·licitada per a entrenaments d'equips nacionals de mitja Europa, fet que a vegades pot resultar en excés freqüentada i amb alguna pista reservada a equips de competició. Com a curiositat heu de saber que a l'estiu de 2017 va haver de tancar uns quants dies en ple agost per manca de neu en condicions.
EntrevistaLes més llegides

Edició en paper


Editorial