Notícia

Perquè els mapes digitals estan substituint els clàssics mapes en paper de les estacions d'esquí?

Els plànols digitals ajuden a reduir l'ús de paper i contribueixen a la sostenibilitat

planol,pistes,iphone,skitude
Perquè els mapes digitals estan substituint els clàssics mapes en paper de les estacions d'esquí? Autor/a: Skitude
Cada vegada són menys els esquiadors que es poden veure a pistes plànol en mà. N'hi ha, ben cert, però cada vegada més les noves tecnologies i els nostres telèfons mòbils ens empenyen a l'ús de plànols digitals. I presenten força avantatges de tota classe que tot seguit us expliquem.


Per a la majoria dels esquiadors, les estacions d'esquí no són grans extensions de camp obert a explorar, on moure’s dins del seu domini recorda bastant a un sistema de transport públic, ja que, si volem anar del punt A al punt B, simplement hem de saber que pistes i remuntadors ens portaran fins allà, tenint present sempre els horaris de funcionament, i si hi ha algun remuntador o pista tancada. En aquest context, els detalls topogràfics del terreny tenen menys importància, i s’entén perquè els mapes de les estacions d'esquí han estat tradicionalment basats en models artístics que, d'una manera bastant realista, representen l'estació en un format 3D. I on la part topogràfica realment crítica, la corresponent al pendent i desnivell de les pistes, es representa mitjançant un sistema de codificació per colors que tots els practicants coneixem, i mostrant l'altura en la part superior i inferior dels remuntadors. No obstant això, en l'era actual dels mapes digitals i les noves tecnologies, l'ús només d'aquest tipus de mapes en paper, sense cap mena d'interactivitat, comença a no ser la millor opció, ja que hi ha solucions digitals que no només s'han adaptat a aquestes necessitats singulars, sinó que aporten molts altres beneficis.

Us els desglossem tot seguit.

1 • Reduir l'ús de paper. Sostenibilitat.

Reduir el consum de paper contribueix a el manteniment i millora de l'entorn, així com en la lluita contra el canvi climàtic que tant està afectant el sector. Si les més de 3.000 estacions d'esquí que hi ha al món optessin per la supressió de el paper, reduiríem cada any més de 100 milions de folis, que a la fi són d'un únic ús, i difícilment s'acaben reciclant.

2 • Modificables en qualsevol moment

La informació digitalitzada pot ser modificada en qualsevol moment i des d'un sol lloc (típicament un backend privat que actua com a Sistema d'Informació Geogràfica (GIS)). Un cop els mapes són modificats, es realitza una nova còpia dels mapes originals, i tots els usuaris que els estiguin usant veuen actualitzada la informació en temps real. Aquest simple gest en l'àmbit digital, en el món offline i del paper, suposa rebutjar tots els mapes impresos, tornar-los a imprimir i redistribuir en diferents punts de recollida. Procés que com a mínim es repeteix una vegada cada principi de temporada.
 
ordinador-planol-digital
Exemple de backend privat tipus Sistema d'Informació Geogràfica (GIS)
 
3 • Sense emmagatzematge. Distribució òptima 'contactless'.

Els mecanismes de distribució dels mapes digitals són més efectius i eficients perquè no és necessari l'emmagatzematge físic, ja que l'accés es produeix de forma simultània per diversos usuaris alhora a través dels seus propis dispositius mòbils, tauletes o ordinadors. La capacitat de distribució és pràcticament il·limitada amb un servidor online degudament dimensionat, i el fet que l'usuari pugui consultar els mapes a través del seu propi dispositiu electrònic, es redueixen contactes innecessaris dins de l'estació, contribuint per exemple a mantenir la distància social requerida a causa del Covid.

4 • Imprimibles. Impressions justes
En cas que la versió online no sigui suficient, els usuaris poden imprimir còpies exactes del mapa digital original en qualsevol moment. Un exemple, seria voler tenir una versió del mapa de paper si hi ha possibilitats de quedar-se sense cobertura o bateria en algun moment. En tot cas, aquesta impressió aniria a càrrec del mateix usuari i no de l'estació, i també és una manera de reduir contactes.
 
planol-paper-skitude
Mapa digital imprès en paper
 
5 • Estalvi en costos.

Queda clar que apostar per la digitalització dels mapes, i reduir el nombre d'impressions de mapes en paper, no només és més sostenible, sinó que genera un estalvi en costos a tenir en compte. L'estalvi pot ser major o menor en funció si la decisió és suprimir totalment el paper imprès, o simplement començar a reduir-ho incentivant que els esquiadors i entusiastes de la muntanya accedeixin als mapes a través del seu propi dispositiu mòbil, via App o Web de l'estació. 

6 • Multidispositiu. Promoció millorada.

Els mapes digitals són accessibles a través de múltiples dispositius, adaptant-se als diferents formats de pantalla, així com als diferents mecanismes d'interacció (tàctil, ratolí o teclat). D'una banda, els usuaris poden accedir als mapes a través dels seus propis dispositius mòbils, ho poden compartir amb familiars i amics de manera fàcil, o directament accedir a través de pantalles tàctils i televisors distribuïts en enclavaments clau de la mateixa estació, incloent-hi recepcions d'hotels i restaurants.

organigrama-planol-pistes-skitude
7 • Interactivitat. Ideal per enllaçar amb fitxes de pistes, rutes, serveis i negocis locals

Des del punt de vista de l'usuari, un dels grans avantatges dels mapes digitals és la interactivitat. La interactivitat permet, per exemple, poder enllaçar des dels mapes les pàgines web i de reserva dels hotels, restaurants o botigues de lloguers que hi ha al voltant de l’estació, i es troben representats al mapa. Així com les fitxes tècniques descriptives de les pistes i rutes abalisades.
 
8 • Geolocalització. Millor contextualització. Major seguretat.

Consultant els mapes digitals a través d'un telèfon mòbil, es pot utilitzar la posició GPS per a què un mateix s'ubiqui dins de mapa o que altres et situïn també, i per tant obtenir una major contextualització que millora sens dubte l'orientació i seguretat a pistes.

9 • Dades en temps real

La variabilitat de l'estat d'obertura de les pistes i remuntadors fa que sovint els mapes de paper no siguin útils, o suficients per a l'esquiador, sent els mapes digitals els que poden actualitzar quines pistes i remuntadors estan oberts i tancats en qualsevol moment, a més de poder accedir a l'informe de neu, meteo, i webcams per a una major informació sobre l'estat actual de l'entorn de l'estació.

10 • Funcionament offline

A través de les aplicacions mòbils hi ha la possibilitat de descarregar els mapes en el teu propi smartphone, de manera que encara que perdis la cobertura, i et quedis sense Wi-Fi o 4G, fet habitual en entorns de muntanya, no tindràs problema en consultar igualment els mapes de l'estació en mode offline. Mentre no tinguis connexió a la xarxa, únicament no s'actualitza la informació que s'alimenta de dades en temps real.
 
11 • Visualitzacions en 3D més realistes i atractives

Els clàssics pictogrames fets a mà es poden modernitzar a través de tecnologies de visualització en 3D que aconsegueixen entorns igualment atractius i entenedors per a l'esquiador principiant i mig, però al mateix temps estan basats en topografies reals que els fan més interessants també per als esquiadors més experts. I és que sovint interessa tenir un grau de detall més alt per poder realitzar fora pistes amb un millor coneixement del terreny, i els entusiastes de la muntanya que fan rutes d'esquí de muntanya, raquetes, o hiking a l'estiu, en general ignoren els remuntadors i pistes ja preparades.
 
planol-3D-skitude-digital-la-molina
Exemple de visualització 3D d'estació d'esquí a l'hivern

planol-3D-estiu-skitude-digital-la-molina
Exemple de visualització 3D de la mateixa estació d'esquí a l'estiu

La contribució de Skitude al sector

Des d'un principi, quan en el 2012 ens vam proposar començar a connectar a esquiadors i entusiastes de la muntanya a través de l'Aplicació Mòbil Skitude, vam veure que era fonamental que l'aplicació incorporés una nova tipologia de mapes basats en tecnologies mòbils que milloressin l'orientació i seguretat en pistes, ja que els tradicionals mapes en paper basats en pictogrames no tenen la capacitat de contextualitzar a l'usuari quan aquest es troba a pistes, i no són prou realistes a escala topogràfica per a les necessitats dels esquiadors més experts. En aquest sentit, d'una banda Skitude compta amb una important comunitat d'esquiadors que proporciona dades geolocalitzades, i de l'altre disposa d'un equip d'experts en diferents tècniques de mapeig que han fet possible que en l'actualitat l'aplicació Skitude integri més de 2.500 mapes 3D d'estacions d'esquí de tot el món, a través dels quals no només es poden accedir a tota la informació contextual de manera interactiva, sinó que l'usuari també pot visualitzar els seus descensos registrats amb el tracker GPS.

skitude-APP-descens-3D
Skitude App: Més de 2.500 d'estacions amb mapes digitals amb visualització de descensos en 3D
 
D'altra banda, fa temps que les mateixes estacions d'esquí, i la pròpia comunitat, ens van animar a seguir desenvolupant aquesta nova generació de mapes, portant-los més enllà del propòsit inicial amb Skitude App, i actualment Skitude ofereix una solució de mapes digitals per a estacions d'esquí i destinacions de muntanya de les més completes i competitives de mercat, amb desenes d'estacions a escala internacional confiant en nosaltres:

Mapes interactius 3D (Web i App): Els mapes 3D interactius faciliten vistes realistes en 360 ° de tot el domini, tant a l'hivern com a l'estiu. Aquest format, accessible a través del web i les aplicacions mòbils, facilita una consulta més ràpida dels serveis que s’ofereixen als visitants i potencia la interacció abans i durant tota l'estada.
 
iphone-imac-skitude-planols
Mapes 3D hivern i estiu accessibles a través de dispositiu mòbil / App, o ordinador de sobretaula.
 
Mapes interactius 2D (Web i App): Alternativament o complementàriament al '3D, convertim el mapa de pistes clàssic en un mapa 100% digital i interactiu per a tots els mitjans digitals (aplicació, web, pantalles). A través d'ell es pot buscar, filtrar i obtenir dades de cada instal·lació i punt d'interès, consultar l'estat dels remuntadors i pistes en temps real, i localitzar al mapa fins i tot sense connexió a internet.

2d-skitude-planol-digital
Exemple de mapa interactiu 2D powered by Skitude
 
 
Mapes de paper 2.5D: Mapes creats a partir de la digitalització 3D real de l'entorn muntanyós de l'estació. Aquests mapes són un substitut clar als mapes basats en pictogrames realitzats a mà, amb l'avantatge que és molt més fàcil i econòmica la seva modificació i sincronització amb la resta de mapes digitals que configuren tota la solució. Mapa que ofereix una vista molt realista de l'estació, on el visitant reconeix i localitza fàcilment els elements i serveis bàsics. Aquest mapa s'integra a la pàgina web de l'estació, App, i opcionalment es realitzen les impressions que convinguin per a la seva distribució manual a la pròpia destinació.
 
Navegador GPS amb audioguiat (App):
Quant de temps he trigat a arribar al restaurant que hi ha al cim? Què pistes i remuntadors he d’agafar? El sistema de navegació GPS de Skitude és un servei d'orientació innovador que construïm a petició d'estacions d'esquí que tinguin un domini esquiable prou gran i complex que requereixi aquest assistent virtual. El servei és accessible a través del mòbil, i contribueix a augmentar la seguretat i orientació a la muntanya.

planols-navegador-GPS-skitude
Exemple d'App amb Navegador GPS amb audioguiat powered by Skitude
 
Pantalles tàctils de gran format: Pantalles tàctils integrades en mobles ideades per a oficines de turisme, hotels, etc. on mostrar els mapes interactius 3D de l'entorn immediat durant tot l'any.
 
Imac-planol-video-skitude-3D
Video exemple de Mapes 3D en pantalles tàctils de gran format
 
Conclusions.

Els beneficis de reduir l'ús dels clàssics mapes en paper basats en pictogrames, a favor de les noves tecnologies i mapes digitals per a estacions d'esquí, són clars, i el futur en aquest àmbit passa sens dubte també per un procés de transformació digital que temporada rere temporada es va accelerant gràcies al fet que hi ha proveïdors especialitzats com Skitude que ofereixen solucions molt completes i competitives per a esquiadors, entusiastes de la muntanya, i els propis gestors de les estacions d'esquí i destinacions de muntanya.
 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny