Notícia

Com serà la 'nova normalitat' a les estacions d'esquí?

Com esquiarem la temporada vinent? Moltes de les respostes les veurem aviat a les estacions de l'hemisferi sud

esquiador,tapat,cara,buff,casc,mascara
Com serà la 'nova normalitat' a les estacions d'esquí? Autor/a: Diaridelaneu.cat
La temporada de neu a l'hemisferi sud és a poques setmanes de començar. També a les glaceres alpines. I de fet, en glaceres de Noruega, ja s'hi està esquiant. Ningú té cap dubte que a la propera temporada 2020-21 esquiarem, però ningú sap exactament de quina manera. Un dels problemes més importants és que la possible reducció d'aforaments posa en perill la viabilitat del negoci de la neu. I l'altra, com hauran d'entregar i sanejar el material llogat, especialment en el cas d'un material dur i de fricció amb el cos com és el de les botes d'esquí. Però hi comencen a haver respostes de com serà la 'nova normalitat' a les estacions d'esquí.


Anem entrant progressivament en un període en el qual veurem, i experimentarem, diferents fases de desconfinament. És el que s'anomena l'entrada a la "nova normalitat", una definició que està fent fortuna aquests dies. Però, un cop passada la pandèmia més dura i entrem en aquesta nova normalitat... se sap com es traslladarà aquesta 'nova normalitat' a les estacions d'esquí?

S'hi està treballant des de fa setmanes però, de moment, ningú vol explicar com serà l'esquí que haurà de compartir espai i temps amb el coronavirus. Esquiarem, ben cert, però ens haurem d'adaptar a fer-ho amb una Covid-19 per a la qual, en un curt termini de temps, encara no hi haurà vacuna. O qui sap, potser hi ha un cop de sort.

En qualsevol cas les estacions de l'hemisferi sud anuncien que ja és gairebé segur que podran començar la temporada aquest 1 de juliol. I en elles hi veurem, en bona part, com serà l'esquí adaptat al context de la pandèmia actual.

Com haurem de fer ús dels remuntadors?

De moment algunes coses ja semblen prou clares. La que més expectació i debat ha generat fins ara, és saber com haurem de fer ús dels remuntadors. Pel que ja s'ha vist en aquests darrers dies a la glacera de Fonna, a Noruega, oberta des de finals d'abril, queda clar que en el cas dels teleesquís tipus T-bar, els que la perxa té forma d'àncora i permeten remuntar dues persones a l'hora, s'haurà de pujar d'un en un. No es podrà per parelles, excepte si les dues persones formen part de la mateixa unitat familiar.

whistler-blackcomb-Tbar-horstman-glacier-IST
Snowboards pujant per T-bar a la glacera de Blackcomb (Foto: IST).
 
On sembla que no hi haurà problema és en l'ús dels teleesquís de perxa. L'ús individual de cadascuna de les perxes ja evita qualsevol contacte i proximitat amb altres esquiadors a l'hora de remuntar pista amunt.

Altre qüestió són els telecadires. En aquest tipus d'instal·lació es dóna una situació similar a les dels teleesquís T-bar. Si som de la mateixa unitat familiar podrem pujar junts, però sinó haurem de fer-ho de forma individual en telecadires biplaça.

No se sap, de moment, quina serà l'ocupació i posició dels usuaris en telecadires de 3, 4, 6 i 8 places. Pel que fa als telecabines i telefèrics tampoc se sap quin serà el percentatge d'ocupació dins la cabina. La resposta la tindrem de forma anticipada quan es posin en marxa les estacions a l'hemisferi sud.

saint_lary_publisaint-lary-telesilla-bouleaux-pla-adet-ist.jpg
Dos esquiadors en una cadira de 6 places (Foto: arxiu).

Pel que fa a les cues d'accés als remuntadors es poden intuir solucions, però de moment ningú vol avançar cap detall al respecte. En qualsevol cas, i en el supòsit que es redueixi l'aforament a les estacions, aquest problema ja quedarà resolt. Ara bé, faltarà veure si les estacions poden veure compromesa la seva viabilitat. Recordar, en aquest sentit, que una estació d'esquí txeca va senyalitzar directament sobre la neu les separacions que han de guardar els esquiadors en les cues als remuntadors.

Com haurem de fer ús del material de lloguer?

El lloguer de material és una de les grans incògnites ara mateix. Ningú ha avançat quina serà la solució per a aquest problema, tot i que serà un cas similar al de les botigues de roba que ja podran començar a obrir portes aviat. Les botes d'esquí són ara mateix el principal maldecap, ja que és un material que genera molt contacte directe amb el cos humà. La glacera noruega de Fonna, actualment oberta, ha prohibit directament el lloguer de material. Cadascú s'ha de portar el seu. Veurem quines solucions adopten en aquesta qüestió les estacions de l'hemisferi sud i les glaceres alpines.

ski-dubai-resort-lloguer.jpg
Com haurà d'organitzar-se i tractar-se el lloguer de material? (Foto: arxiu).

Aparcaments, sanitaris, restaurants i cafeteries

Com en el cas de les cues d'accés als remuntadors, part de la solució passa per la limitació d'aforament. Si les estacions d'esquí no poden acollir el 100% de la clientela que són capaces d'assumir, el problema de la massificació i alta densitat quedarà proporcionalment ajustat al percentatge d'aforament que es permeti. En qualsevol cas la solució no deurà ser diferent a la que es veurà ben aviat en els restaurants i terrasses urbanes de qualsevol poble o ciutat. La qüestió del serveis públics és una de les altres incògnites que tampoc se sap com es resoldrà.

Forfets i plànols de pistes

I finalment el tema de la compra i ús de forfets i plànols de pistes. Possiblement s'accelera la fi dels plànols de pistes de paper i l'ús de forfets tradicionals que han de ser controlats per pistola lectora o per controladors.

En el tema compra sembla que hi ha consens en què la solució ja fa temps que existeix. Gairebé totes les estacions ja fan ús de forfets amb contramarca o xip digital. Aquest tipus de forfets es poden comprar i recarregar amb antelació, còmodament des de casa. Són solucions tipus Axess, ja instal·lades a les estacions del Grup FGC, totes les andorranes i bona part del Pirineu nord-català, o com les que proposa l'empresa Skitude, que permeten des del mateix telèfon mòbil la compra en línia de forfet mitjançant la seva app.

esquiadors-masella%281%29.JPG

I en conclusió...

No hi ha dubte, doncs, que tornarem a esquiar i que una part de com serà "la nova normalitat" a pistes la veurem aviat a l'hemisferi sud.

Serà una normalitat en la qual les mascaretes, ara tan habituals en el nou paisatge urbà, també s'acabarà traslladant a les pistes d'esquí. Ben mirat, i com ja vam explicar fa uns dies en aquest article d'opinió, els esquiadors ja estem acostumats a anar molt tapats. I és que abans de l'arribada de la pandèmia, tots nosaltres ja portàvem guants, màscares i un buff al qual ja sabrem donar-li forma de mascareta.

Si estem sent dels primers en adaptar-nos al repte majúscul del canvi climàtic, com no ens hem d'adaptar al coronavirus?

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny