Notícia

Esquí en família o esquí familiar?

Avui 15 de maig és el Dia internacional de les famílies

familia,la molina,nens,
Una família esquiant aquest hivern passat a La Molina Autor/a: Diaridelaneu.cat
D'uns anys cap aquí són moltes les estacions d'esquí que incorporen el concepte d'estació d'esquí familiar. Però, exactament, què significa que una estació pugui identificar-se amb aquest concepte? Ho poden ser oficialment? Si és així, quins requisits necessiten? Aprofitant que avui, 15 de maig, és el Dia internacional de les Famílies, dediquem aquest article al concepte d'estació d'esquí familiar.


mgasch-familia-pal-arinsal
Una família esquiant a Pal-Arinsal (Foto: arxiu Vallnord Mgasch).

Un dels conceptes que més ha proliferat a les estacions d'esquí en els darrers anys és el fet d'identificar-se com a centres d'esquí familiars. I no, evidentment que tots els clients d'una estació no poden tenir llaços familiars, per molt petita que sigui una estació. O seria molt estrany, vaja. Però, així doncs, quan i perquè diem que una estació és familiar?

El concepte oficial

L'any 2003 la Generalitat de Catalunya va començar a posar ordre en aquest concepte i va definir quan i perquè una estació d'esquí, o un destí turístic, podia incorporar aquest adjectiu. En resum, havia de complir una sèrie de requisits.

Les estacions que volguessin incorporar el segell de Turisme Familiar, atorgat per l'Agència Catalana de Turisme, havien d'oferir una oferta certificada d'establiments d'allotjament, restauració, i d'oci i lleure adreçats als més petits. Per exemple, els nens havien d'anar amb polseres identificatives, l'hotel havia de disposar d'habitacions familiars o directament comunicades, disponibilitat de bressols i una oferta de restauració adaptada.

També en qüestions com la seguretat, i disposar de programes d'animació, serveis i activitats per a nens, així com un accés fàcil a la informació dels programes d'activitats diàries.

No cal dir que en el cas de les estacions d'esquí cal tenir, a més, remuntadors adaptats, zones especials per als nens, com ara un parc lúdic i algunes altres qüestions, entre les quals una mena de club social i espai físic on desenvolupar activitats. Des d'aleshores ja hi ha diverses estacions que compleixen amb aquests requisits oficials.

A la Catalunya del Nord, la qüestió de les estacions d'esquí familiar també ja fa anys que existeix i que està igualment regulat. De fet, a França, que una estació rebi el segell de "Famill+" els suposa un distintiu que és molt valorat i prestigiós. Les avala en el sentit que es tracta d'una estació pensada perquè les famílies s'hi trobin com a casa i amb tots els serveis necessaris.

Els requisits són costosos en l'apartat econòmic, ja que obtenir aquest segell vol dir que els suposa fer una inversió important en programar activitats i esdeveniments per a totes les edats. O disposar de serveis com els centres mèdics especialitzats, fins i tot amb un servei de pediatria inclòs.

baqueira-familia-club

Estació familiar, més enllà del segell oficial

Que una estació d'esquí pugui ser definida com a estació familiar també els suposa un reforçament de la seva identitat. I la identitat és un factor que cada vegada és més valorat. Ara bé, no totes les estacions d'esquí tenen el segell que les acredita oficialment com a destinacions familiars. I no per això deixen de ser-ho.

Molt sovint són els mateixos clients d'una estació d'esquí els qui primer reconeixen, admeten o defineixen, que "tal" estació és familiar. És la prova que se senten identificats i atrets per aquest concepte.

Poden ser famílies amb fills petits que pugen a esquiar i als que els agrada més aquest concepte perquè amb ell entenen que els seus fills estaran més controlats. O grups d'amics que la visiten assíduament i per tant tot el que envolta l'estació, des del paisatge als clients, passant pels restaurants o l'après-ski, els resulta familiar fruit de les visites continuades.

Els conceptes que fan familiar una estació

Així doncs una estació pot ser familiar per altres motius. Motius que van més enllà del que identifica aquest adjectiu i en el qual hi poden estar d'acord des d'un pare o mare de família fins a un adolescent. Tot i entendre que el concepte família respon al cercle més estret de germans, pares, cosins, tiets i avis, el cert és que hi ha més. Molt més.

Així doncs, quins són els elements que poden ajudar al fet que una estació sigui familiar més enllà del segell oficial?

saint-lary-familia-IST

Els habituals

Quan els clients d'una estació més o menys es van repetint en les seves visites, cap de setmana rere cap de setmana, s'estableix un vincle visual que acaba transmetent familiarització amb aquelles persones que regularment veiem esquiant per les pistes. Les veiem canviant-se les botes a l'aparcament, o fent cua al telecadira o prenent un cafè a la terrassa peu de pistes. O els clubs d'esquí, professors i entrenadors que sempre hi són. Són assidus. Són populars.

Sobretot en aquelles primeres i darreres hores de la nostra esquiada quan la possible arribada o sortida en massa de la clientela encara no s'ha produït. Quantes vegades no hem escoltat "avui estem esquiant en família" precisament perquè som ben poquets els esquiadors a l'estació?

Visita de calendari obligat

La calendarització de les visites dins una estació també ajuden a fer-la familiar. Hi ha esquiadors que sabem que no acostumen a fallar en les seves visites de caps de setmana i uns altres que ho fan de forma periòdica seguint un calendari. Sabem de clients que pel Pont de la Puríssima i per les festes de Nadal sempre hi són, uns altres no fallen per Carnestoltes i uns altres que només hi pugen per Setmana Santa. Sempre els veiem i no fallen mai en aquelles precises dates del calendari.

Els treballadors d'una estació

És un altre factor que fa "família". A qui no li agrada que cada matí de la nostra setmana d'esquí li serveixi el cafè el mateix cambrer? O que li doni el Bon dia el mateix "remontero" amb un somriure de complicitat? Seria un concepte d'esquí familiar en el social. Quan el contacte es repeteix més de dues vegades ja comencem a familiaritzar-nos amb aquell operari o treballador. Automàticament hi establim un vincle emocional i de confiança.

Paisatge i accessos

A banda de les raons diguem-ne més socials aquí dalt explicades, hi ha dos factors que identifiquen una estació com familiar: els accessos i el paisatge.

¿Accessos? Sí, així és. Hi ha estacions que només tenen un únic accés o aparcament per accedir i sortir de l'estació. Fins i tot a l'hora d'arribar o marxar per la carretera acabem identificant i familiaritzant-nos amb alguns vehicles que curiosament arriben i marxen a la mateixa hora que ho fem nosaltres.

Qui no recorda el cotxe familiar de color de tal, marca tal, amb un adhesiu que li personalitza la part posterior? Aquell cotxe, aquella família, aquell esquiador, que sempre arriba i marxa com nosaltres?  Que fins i tot el trobem a faltar quan a la setmana següent ens falla?

I dins els accessos hi podem afegir l'aparcament. Que bé que ens va saber que sempre aparquem el nostre cotxe, si fa no fa, en una mateixa zona. Ens la fem nostra. I quin disgust que ens donen quan algú ens ha passat al davant i ens toca aparcar en un altre lloc!

masella-familia

El paisatge. Tots ens acabem fent nostres, de la nostra família, les muntanyes, els boscos i els paisatges que ens ofereix qualsevol estació.

Són boscos que acabem per estimar-los i valorar-los com si fossin el jardí de casa nostra, potser perquè els hem vist preciosos quan les nevades els han deixat amb una imatge bucòlica o, potser, perquè en aquella illa de 4 pins una vegada hi vam esmorzar.

Les muntanyes de l'entorn també ens fan el paisatge familiar. Tots acabem sent els millors meteoròlegs del món d'aquella estació d'esquí perquè ja sabem que, quan un núvol de tal forma fa aparició rere aquella muntanya, o apareix una boira en aquella vall, ja sabem que el temps canviarà.

En definitiva,a tots ens agrada aquest concepte d'estació d'esquí familiar, sobretot quan en la majoria de les nostres visites a la nostra estació d'esquí hi conflueixen tots aquests aspectes aquí dalt relacionats.

Veure'ns les cares quan ens collem les botes, escoltar el bon dia simpàtic de la taquillera que ens ven el forfet, que el veí del davant de casa ens desitgi un bon profit quan ens veu dinant a la terrassa, i que això passi a cada visita, cada cap de setmana, temporada rere temporada, és el que fa que aquella estació d'esquí esdevingui un espai familiar.

Tingui el segell oficial o no el tingui, tant si és una estació petita, mitjana o gran, a totes les estacions hi acabem trobant la forma de fer-nos-la nostra. Gaudiu d'aquest Dia internacional de les famílies, lluny de la neu, però possiblement molts de vosaltres vivint-lo com mai en família a causa del confinament. Més aviat del què ens pensem ens tornarem a veure a pistes família!

Us convidem a comentar aquest article i explicar-nos el què enteneu per vosaltres el concepte d'esquí familiar.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny