Notícia

Com ens atendran a la majoria dels hotels del Pirineu aquest estiu?

Així serà el turisme post-pandèmia per la Covid-19 al Pirineu

Hotel de Port Ainè en una imatge d'arxiu (Foto: Skipallars).
Hotel de Port Ainè en una imatge d'arxiu (Foto: Skipallars). Autor/a: Skipallars
Les restriccions de mobilitat dins la regió sanitària i d'aforament frenen la reobertura del sector hostaler al Pirineu. Els hotels i restaurants es preparen per al turisme post-pandèmia Covid-19 d'aquest estiu.


vall-de-nuria-estiu-llac-i-hotel
Hotel de Vall de Núria en una imatge d'arxiu (Foto: Vall de Núria).

Mampares de metacrilat al taulell de la recepció, senyalitzacions a terra per marcar la distància de seguretat, catifes desinfectants a la recepció i tot contractat a través d'internet: així és com atendran, molt possiblement, els turistes als hotels del Pirineu en endavant mentre no s'entri en un periode de normalitat absoluta.

La majoria de negocis d'hostaleria han aprofitat el període de confinament per definir nous protocols de seguretat i formar els seus empleats en matèria higiènicosanitària.

Bona part dels hotels contemplen un ampli ventall de mesures de protecció, entre les quals destaquen la instal·lació de mampares de metacrilat i catifes desinfectants a la recepció; de marques a terra per definir les distàncies de seguretat; de gels hidroalcohòlics a tots els espais comuns; o la conversió del bufet del restaurant en un servei a la carta. A més, es plastificaran els comandaments de la televisió, s'eliminaran les claus físiques de les habitacions i s'ha implantat un sistema per fer la facturació i la sortida a través del mòbil.

Alguns hotels fins i tot es plantegen retirar la tapisseria i la papereria de les habitacions i s'han distribuït dosificadors de gel a totes les zones comunes. Es revisaran els mecanismes d'entrada i sortida. Són mesures que tindran vigència en les fases 1 i 2, però que podrien anar-se flexibilitzant a mesura que el control de la pandèmia millori en la mateixa progressió que s'avanci en el calendari de l'estiu.

Les zones comunes dels hotels hauran de romandre tancades durant tota la fase 1, hotels del Ripollès, però ja no en la fase 2, en la qual s'hi troben els hotels de la regió Alt Pirineu i Aran.

El sector hoteler del Pirineu espera la reactivació a finals de juny

Mentrestant la manca de mobilitat entre regions sanitàries i les limitacions d'aforament als bars i restaurants són els dos principals factors que estan condicionant la reobertura d'aquest tipus de negocis a l'Alt Pirineu i Aran. Així, tot i que aquest àmbit territorial hagi entrat a la fase 2 de la desescalada, aquest dilluns està costant visualitzar un gran canvi respecte a les setmanes anteriors en el volum d'activitat del sector de l'hostaleria.

L'ambient a les terrasses d'aquests locals ha estat per sobre del que hi havia al seu interior en localitats com ara la Seu d'Urgell, on era el primer dia que podien utilitzar aquest espai al 40% de la seva capacitat i s'han retirat més de la meitat de taules per garantir la distància de dos metres.
La cafeteria Cigne & Delicious de la Seu d'Urgell és un dels punts on s'ha vist l'adaptació de l'interior del local a l'aforament permès en aquesta fase 2 de la desescalada. Tot i això, una de les seves encarregades, Sandra Lorenzo, explica que els primers clients d'aquest dilluns han preferit ocupar les taules de la terrassa. "No sabem si es deu a què s'hi troben més còmodes fora o perquè encara no gosen a entrar-hi", afegeix, tot explicant que el bar va reobrir aquest dissabte passat aprofitant que el carrer on està situat es converteix en zona de vianants durant el cap de setmana.

Precisament, la copropietària del restaurant El Menjador, Carolina Vicente, esperarà a la setmana que ve per obrir i, per primer cop, ho farà afegint-hi algunes taules als porxos de l'entrada del seu establiment, situat al carrer Major de la capital alturgellenca. Així, tot i que creu que la seva clientela "prefereix estar en un lloc ben ambientat" dins el local, enguany es veuen "una mica obligats" a posar terrassa per compensar una part de de l'espai que no poden utilitzar a la part interior i intentar minimitzar la possible pèrdua d'ingressos.

Mentre, el propietari del restaurant Miscela -que forma part de l'Hotel Avenida-, Miquel Àngel Sànchez, ha apostat per combinar el servei presencial per un de nou de comandes a domicili, el qual funciona des de fa una setmana. Creu que és una manera de compensar la "balança" i que convindria "obrir una mica més la mobilitat" entre regions sanitàries de Catalunya. El també president de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell destaca de dos terceres parts dels clients que arriben a aquesta zona del Pirineu provenen de les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Girona.

Per la seva banda, el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, ha recordat que el turisme és un dels motors econòmics de l'Alt Pirineu i Aran, motiu pel qual molts responsables de negocis d'aquest sector es plantegen esperar a obrir al moment en què s'aixequin les restriccions de mobilitat actuals. D'aquesta manera, assegura que fer-ho abans és "inviable" per aquells que, per exemple, no ho han fet durant la fase 1 i aprofitant la zona de terrassa.

Castellarnau també s'ha afegit a la crida de diversos alcaldes del Pirineu que demanen permetre la mobilitat entre regions sanitàries que es troben a la mateixa fase de desescalada i, a més, veu convenient plantejar la reobertura del pas fronterer de la Val d'Aran. En aquest sentit, creu que tot plegat seria una manera de reactivar l'economia d'aquesta zona i de "crear energia positiva" entre la població, tenint en compte que, segons afegeix, els turistes tenen ganes de poder gaudir d'aquest territori i des del sector ja s'està preparat per rebre'ls.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny