Notícia

Quines ulleres necessitem per anar a l'alta muntanya?

Alguns consells a l'hora d'escollir lents i muntures

ulleres,muntura,oackley
A l'alta muntanya sempre cal anar amb ulleres protecció mínim UV300 (estiu) o UV400 (hivern) Autor/a: Diaridelaneu
Sigui a l'estiu, quan la radiació solar és intensa, o a l'hivern a la neu, quan el reflex del sol sobre el blanc esdevé perillós per als nostres ulls, el cas és que sempre hem d'anar a la muntanya protegint bé els nostres ulls. Però no sempre ho fem i no en som conscients dels perills que això comporta.


head-helmets-sunglasses

Tant si és estiu, quan la radiació solar és intensa, o a l'hivern a la neu, quan el seu color blanc reflecteix el 80% dels raigs UVA, necessitem protegir correctament els nostres ulls. I com més alta sigui la muntanya, més radiació. La radiació UVA augmenta entre un 3 i un 5% per cada 250 metres que guanyem en altitud.

Així doncs es fa necessari escollir correctament unes ulleres adequades. L'ús no adequat d'unes lents, el que popularment en diem vidres, pot generar queratitis solar (inflamació de la còrnia), cataractes, degeneració macular, fotofòbies, conjuntivitis o úlceres.

Per tot plegat és necessari tenir ben presents algunes característiques de les ulleres que ens han de protegir. El més recomanable és consultar el nostre òptic de confiança, especialment si patim algun tipus de condicionant visual.

Sovint els qui practiquem esports de muntanya o de neu, acabem disposant de, com a mínim, dues ulleres amb dos colors diferents: unes pels dies de sol i bon temps, i una altra pels dies de cels grisos o boira. En cas que tinguem una bona visió podem escollir nosaltres mateixos quin tipus de lent ens va millor per a la nostra activitat a la muntanya.

head-casc-cascos-rachel-dona

Ulleres de muntura esportiva

Si és per practicar algun esport de muntanya, ho procurarem fer sempre amb ulleres de vidre i muntura esportiva. Responen millor a les rascades i en cas de caiguda o impacte, situació que no és estrany que pugui passar si practiquem algun esport que impliqui risc, estan pensades per evitar la ruptura del vidre en desenes de trossets. Sempre serà una prevenció de més per als nostres ulls.

ulleres-montura-esportiva
Grup d'ulleres de muntura esportiva

La categoria del vidre: del 0 al 4

Si anem a la neu no hi ha dubte: demanarem sempre vidres de protecció categoria 4 per a l'alta muntanya. És el que es defineix com a protecció UV400.

Si no hi ha neu, podem passar amb una categoria 3 o UV300, però les 4 o UV400 són les úniques que ens protegiran al 99% de la radiació UV-A i UV-B.

Vidres polaritzats i efecte mirall

Normalment les ulleres polaritzades ens permetran esquivar els reflexos que sovint es donen en paisatges nevats o en espais aquàtics. La neu i l'aigua reflecteixen la llum solar i creen un efecte molest.

Les ulleres de mirall tenen aquest aspecte pel revestiment que porten els vidres. Serveix per reflectir la llum, creant una protecció suplementària.

ulleres-head-gorra
La combinació de gorra i ulleres ens ajuda a protegir la radiació directa sobre els nostres ulls (Foto: IST).

El perquè de la importància del color

El color dels vidres és un requisit a tenir present i serà una decisió important en funció de les nostres condicions visuals, com ara color dels ulls (com més clars, més delicats). També cal tenir en compte la nostra sensibilitat ocular i de les condicions meteorològiques amb què ens trobarem quan anem a la muntanya.

En dies clars: els vidre vermells, verds i blaus són dels més usats per a la neu i la muntanya en general. El vidre marró són les més recomanades per a esports a l'aire lliure, perquè es considera que és el que menys altera la percepció dels colors. Millora el contrast i filtra les radiacions blaves.

En dies de boira, pluja o cel gris: les ulleres de sol amb vidre groc o taronja permeten un bon contrast, però són els que farem servir els dies que hi ha boira o cels encapotats.

El mateix tipus de color del vidre i amb el mateix criteri és el que farem servir en cas d'ús de màscares. Aquest material és el més recomanable en situacions de vent. L'aire fred i sec que normalment trobarem a l'alta muntanya pot contribuir a la sequedat ocular i a l'hivern genera petites partícules o cristalls de gel poden entrar als ulls, fent mal a la còrnia.

El perquè comprar en establiments professionals

Sempre que sigui possible ho anirem a comprar a un proveïdor professional o de confiança. És una recomanació bàsica. Tant si és una botiga d'esports, una òptica o un establiment de moda, ho farem sempre en establiment en el qual, darrere el taulell, hi trobem un professional.

Evitem fer-ho en botigues outlet multimarca si no tenim la garantia que ens atendrà un professional i que ens sabrà assessorar sobre la protecció de les ulleres que volem comprar.

Oackley-Jamie_Anderson.%20

A mida

Un cop tenim clar que els vidres han de complir amb tots aquests requisits, ja només ens queda escollir la muntura i assegurar-nos de què ens van a mida. Una ullera ajustada a la nostra facial ens ajudarà a tenir una millor sensació mentre som a la neu o a la muntanya.

Material certificat

Si la compra la realitzem en una òptica podrem estar tranquils. El material que ens vendran estarà certificat quant a ISO sobre protecció i amb la garantia que serà una ullera o màscara amb segell de la CE.

Altres qüestions a tenir presents

Les lents de les ulleres de protecció solar per a l'esquí també poden graduar-se. A la nostra òptica de confiança ens sabran ajustar la lent a les nostres necessitats i ens indicaran a quin tipus de muntura es pot adaptar.

Una altra opció és usar lents de contacte i triar unes ulleres de sol sense graduació. Si hem d'equipar els més petits de la casa, hem de tenir present que són més vulnerables que nosaltres i que, per tant, han d'utilitzar ulleres de sol adequades, especialment si pugem a la neu.

ulleres-muntura-oackley-2

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorial

ginyAllaus

Butlletí de Perill d'Allaus del dia 22/11/2018

Ampliar informació
Informació oferida per:
giny

Edició en paper


giny

giny

Entrevista

''El meu dia a dia és intentar gaudir 'a muerte' de la muntanya''
Txema Trull Fotògraf especialitzat en el món de la neu

entrevista