Notícia

Excursió a la Tossa Plana de Lles (2.916 m).

Itinerari linial de 8 quilòmetres, 770 metres de desnivell amb sortida i arribada al refugi del Pradell

tosa plana,lles
Arribant a la Tosa Plana de Lles (2.916 m). Autor/a: Diaridelaneu.cat
La Tossa Plana de Lles (2.916 m) se situa a la frontera entre Andorra i la Cerdanya. L'excursió proposada té un recorregut linial de 8 quilòmetres, 770 m de desnivell positiu i unes 4 hores i 50 minuts de caminada. En els mesos estivals, és una sortida apta per a tots tipus de públic que es trobi en bona forma física. Inici i arribada al refugi del Pradell (2.115m).


pastures-pradell-primavera-vaques-serra-cadi-ISTPastures a tocar del refugi de Pradell (2.115 m) (Foto: IST).
 
Excursió de pujada i baixada pel mateix itinerari a la Tossa Plana de Lles, cim fronterer entre la Cerdanya i Andorra, amb sortida i arribada al refugi del Pradell (2.115 m).

La Tossa Plana de Lles (2.916 m.) és la segona muntanya més elevada de tota la Cerdanya, superada únicament pel Carlit (2.922 m). No presenta cap dificultat, més enllà de la seva exigència física per superar els prop de 750 metres de desnivell. O pels possibles condicionants de neu o gel que hi podem trobar en els mesos no estiuencs. Ofereix unes vistes espectaculars del Pirineu andorrà, la Cerdanya i cims dels Pallars. Ens ofereix molt bones perspectives directes sobre la cara nord del Cadí.

senderisme-tosa-plana-primavera-excursionista-IST
Pujant cap a a la Tossa Plana de Lles (2.916 m) (Foto: IST).

Tot i que habitualment se surt des de l'estació d'esquí nòrdic de Lles de Cerdanya (s'hi arriba per la carretera LV-4036), aparcament del refugi de Cap del Rec (1.950 m), en el nostre cas ho vam fer des del refugi de Pradell, a 2.115 m. S'accedeix a aquest refugi per una pista forestal de 4,5 quilòmetres que neix darrere de l'esmentat refugi de Cap de Rec. Aquesta carretera només està oberta a partir de l'1 de juny i fins a mitjans setembre.

La pista forestal, durant l'hivern, esdevé una pista traçada per a l'esquí de fons o nòrdic. També uneix les estacions d'esquí de Lles i Aransa i cada hivern, i ja en fa més de 25, s'hi celebra la Marxa Pirineus. La "Pirineus" és una marxa de 14 quilòmetres que uneix les dues estacions amb circuit de nòrdic. És l'única marxa del Pirineu que uneix dues estacions d'esquí.

primavera-serra-cadi-pla-someres-senderisme
Caminat pel Pla de les Someres. A l'esquena, la serra del Cadí (Foto: IST).

La ruta

L'excursió la vam realitzar el passat 5 de juny i, malgrat trobar-nos en plena primavera, ja a prop de l'estiu, la nit abans una nevada lleugera va deixar prop de 4 cm de neu per damunt la línia de bosc. El cap de bosc se situa en el seu gruix i extensió, en aquesta cara sud del Pirineu, entre els 2.400 i els 2.500 m.

Des del refugi del Pradell es tracta d'una ruta lineal de gairebé 8 quilòmetres (4 de pujada i 4 de baixada) i 770 metres de desnivell positiu. El sender que puja al cim de la Tossa està senyalitzat des de la mateixa pista forestal, ben a prop de l'esmentat refugi del Pradell. Deixem el vehicle en un voral, voltat per un conjunt de prats de pastura que, en aquesta època de l'any i després d'una primavera molt humida, presenten un color verd intens.

Només sortir de la pista forestal per començar a remuntar metres pel sender (sender número 19 de les Rutes i senders de la Cerdanya), ens comencem a endinsar en un bosc de pi negre. Quan sortim de la massa forestal arribem al Pla de les Someres (2.328 m), una àmplia zona de pastures i prats d'alta muntanya amb pendent cap a sud. El sender guanya metres per la banda de ponent d'aquestes pastures, al límit del bosc que puja des de la vall o clot de Setut.

excursio-tossa-bassota_setut-tossal_bovinar-pic_coma_extremera
D'esquerra a dreta, Tossal Bovinar (2.842 m), port de Setut i Pic de Coma Extremera (2.811 m). Alfons, la bassota de Setut (Foto: Diaridelaneu).

Arribem a un punt en el qual el sender es divideix en dos possibles itineraris, que segueixen la lògica del terreny. Cap a l'esquerra per entrar a la vall de Setut i estanys del mateix nom, o bé lleugerament cap a la dreta seguint l'ampla pala que baixa directament des del cim de la Tossa Plana. A poc a poc anem guanyant metres i es pot intuir el cim cap al nord o nord-est, si bé és cert que el cim no el veurem fins ben bé en el moment d'arribar a la carena divisòria entre la Cerdanya, vessant sud de la muntanya, i Andorra, al vessant nord.

Un cop a dalt, després d'una caminada d'una mica menys de 3 hores, la panoràmica de cims i valls que podrem observar serà la millor recompensa a l'esforç físic. Com que és un cim alt podeu donar per fet que gairebé sempre hi fa poc o molt aire o, directament, ens hi estarà esperant el vent de nord tan bon punt traiem el cap per la carena.

Vistes a un cop de pedra

Des del cim podrem veure a prop, ja dins el vessant andorrà, les valls del Madriu i Perafita i el refugi de l'Illa.
Separant-nos una mica del cim, cap a l'est, podrem veure els estanys de la Muga.
Amb sort podrem observar la fauna pròpia d'aquesta part del Pirineu, com ara isards, muflons i aixecant la vista alguna rapinyaire, com ara l'àliga daurada.
Vegetació predominant: bosc de pi negre i prats d'alta muntanya.

pirineu-senderisme-tosa-plana-lles-primavera-ist

La nostra opinió sobre aquesta excursió

El millor...
- Accés còmode fins al refugi de Pradell. No és necessari vehicle 4x4
- Bones vistes pels 4 punts cardinals
- Segon cim més alt de la Cerdanya

No ens agrada tant:
- En determinats dies de la setmana de l’estiu l’afluència deu ser elevada
- Faltaria millorar la senyalització per damunt la línia de bosc

Recomanacions de vestuari

Com sempre, roba, calçat i complements habituals per a la pràctica del senderisme en alta muntanya. No oblideu portar crema solar protectora, gorra i bastons telescòpics que us ajudaran a remuntar pel pendent del sender. No oblideu portar plànol: la nostra recomanació editorial Alpina,  “Vall de la Llosa el Baridà (Andorra la Vella, Tossa Plana de Lles Puigpedrós la Batllia)”.

Informació complementària
Fotografies de la sortida a l'Instagram de Pànxing Tot cerdanya
Track de la ruta Tossa Plana de Lles amb Skitude

Els nostres consells, recordatoris i recomanacions per a aquesta excursió:

Recordar-vos que l'accés a qualsevol cim s'ha de fer en silenci, sense sortir del sender i sense deixar cap mena de residu, i evitar així alterar l'hàbitat natural de la zona que es visita.
• Si us ho podeu permetre, eviteu l'excursió en caps de setmana d'alta afluència.
• No es poden arrencar o tallar flors ni cap altra espècie vegetal.
• Els gossos s'han de portar controlats en tot moment, pel que es recomana portar-los subjectats, ja que poden provocar molèsties a la fauna salvatge i als ramats de vaques.
• I com sempre, porteu el mòbil carregat, aigua, roba d'abrigar, ulleres de sol, crema protectora, una assegurança per a activitats a la muntanya i el material propi que es correspon per a qualsevol sortida a l'alta muntanya d'acord amb les condicions i previsions meteorològiques.

track-tosa%20plana%20lles-skitude-IST
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny