Notícia

Els 5 articles per al Dia Mundial del vent... i la neu

El 15 de juny se celebra el Dia Mundial del Vent

masella,paravents,coolpix_P950
Paravents a la muntanya de la Tosa Autor/a: Diaridelaneu.cat
El 15 de juny se celebra el Dia Mundial del Vent, un esdeveniment que pretén conscienciar del potencial d'aquest recurs natural com a font d'energia neta. Relacionem 5 articles sobre el vincle condicionant entre el vent i la neu i que avui ens ha semblat escaient recuperar.


paravents/paraventsparavents-pista-tosa-vermella-masella

El 15 de juny se celebra el Dia Mundial del Vent, un esdeveniment que pretén conscienciar del potencial d'aquest recurs natural com a font d'energia neta. En el cas de la neu, però, el vent no cal dir que hi té un paper més que important, gairebé condicionant. Però el cert és que la relació entre esquiadors i vent acostuma a resultar, generalment, poc amistosa.

A vegades obliga a tancar instal·lacions i per tant veiem el vent com un enemic de les nostres esquiades. En altres el vent pot acumular la neu a sotavent de carenes i això pot ser un motiu d'allaus. També pot arrossegar neu del vessant nord del Pirineu i transportar-lo al vessant sud. En qualsevol cas, dins el món de la indústria de l'esquí, també se li ha buscat la manera de treure'n profit.

Relacionem 5 articles que expliquen la vinculació del vent i la neu.

1 • La relació del vent i la neu - Vallter 2000

Vallter 2000 és l'estació d'esquí alpí més oriental del Pirineu. Aquest fet li atorga el privilegi de rebre les nevades més abundants procedents d'una llevantada, però també està exposada a la violenta força de les tramuntanades.
Article molt interessant publicat a Meteopirineuscatalans.com.
Podeu clicar en aquest enllaç per llegir-lo.

vallter-projecta-una-nova-pista-en-una-zona-arrecerada-del-vent-2

2 • Paravents: com produir neu sense despeses d'energia

Sabíeu que un paravent és un canó de neu a cost zero? Doncs sí. Vagi per endavant que aquesta afirmació no és meva, unes línies més avall ja us explicaré qui n'és l'autor. El que m'ha portat a escriure sobre aquest tema, el dels paravents, és que aquesta temporada que deixem enrere ha estat molt condicionada pel vent...
Podeu clicar en aquest enllaç per llegir-lo.

3 • Vallter projecta una nova pista en una zona arrecerada del vent

Un dels projectes importants de cara al futur és com fer compatible l'esquí amb una variable meteorològica molt freqüent a Vallter: el vent. Actualment, s’està treballant en l’aixecament topogràfic d’una nova pista en una zona arrecerada del vent, tot i que...
Podeu clicar en aquest enllaç per llegir-lo.

4 • "Vallter, entre el vent i la neu", un vídeo per acomiadar la temporada que no us podeu perdre

Un curt enregistrat ja fa 4 anys pels treballadors de Vallter 2000 al llarg d'una temporada, la 2013-14, que va venir clarament marcada pel vent. En el vídeo  s'hi recollia imatges tant espectaculars com divertides, amb una encertada banda sonora i bons tocs d'humor. Imatges amb vent, cert, però que malgrat la incomoditat que aquest genera, el vídeo ens deixa amb unes ganes "tremendes" de pujar a esquiar. Hi aniríem ara mateix encara, que hi trobéssim vent, molt de vent...
Podeu clicar en aquest enllaç per veure'l.5 · Àlbum de fotos de paravents
Imatges de paravents a les estacions d'esquí del Pirineu. S'hi reflexa perfectament la utilitat dels paravents per evitar que la neu quedi "escombrada" de la muntanya quan bufa un bon torb.
Podeuclicar en aquest enllaç per veure les imatges.

I com a extra, us deixem aquest petit vídeo enregistrat a la muntanya de la Tosa...
 Si sabeu d'altres articles interessants que relacionin vent i neu, feu-nos ho saber a info@diaridelaneu.cat
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny