Notícia

Rescat i accident mortal al Pedraforca

Els dos successos no tenen relació però han coincidit avui dilluns

Accident mortal al Pedraforca
Accident mortal al Pedraforca Autor/a: Catalunya.com
Els Bombers de la Generalitat han fet dos rescats aquest migdia al Pedraforca, un d'ells amb una víctima mortal.


Els Bombers de la Generalitat han rebut aquest migdia dos avisos d’emergència per fer rescats de muntanya al Pedraforca, tots dos al municipi de Gósol (Berguedà).

En primer lloc, a les 14.13 hores s’ha rebut l’avís d’un jove que ha patit un atac d’angoixa i no podia continuar l’activitat. El noi, de 29 anys i veí de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), ha estat atès i rescatat pel Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers, que s’han desplaçat fins al lloc amb helicòpter amb la col·laboració de l’ERI (Equip de Rescat i Intervenció) del SEM. Després de tranquil·litzar l’excursionista, l’han evacuat fins al pàrquing, on ell hi tenia el seu vehicle particular i no ha calgut traslladar-lo a cap centre sanitari.

Una hora justa després, a les 15.13 hores, un altre avís d’emergència ha alertat de la possibilitat d’una víctima mortal al mateix massís del Pedraforca. Concretament, la trucada d’un particular donava l’avís d’un cos amb signes incompatibles amb la vida que es trobava a la zona del segon pic gran, al denominat Pollegó inferior.

Un helicòpter dels Bombers de la Generalitat s’ha desplaçat fins al paratge, on efectius del Cos han comprovat que efectivament es tractava d’un èxitus. Posteriorment l’han evacuat, un cop s’ha rebut l’ordre d’aixecament del cos. Es tracta d’un home de 67 anys veí de Calders. Segons Mossos d’Esquadra, tot apunta a que es tracta d’una mort accidental a la muntanya. En aquest servei també hi ha treballat efectius del servei de Muntanya i patrulles de l’ABP Berga dels Mossos d’Esquadra.
 
Els bombers recorden...


Ens trobem davant d’una situació de canvi en les fases de confinament amb la desescalada conseqüent de les activitats que realitzem.

És per això que apel·lem a la prudència per poder gaudir del medi natural, amb seguretat, tenint en compte els consells bàsics de seguretat a la muntanya i recordant la importància de mantenir les mesures sanitàries de seguretat per evitar contagis: Mans, Distància i Mascareta!

Així mateix, recordeu respectar les indicacions de desplaçament i mobilitat al vostre municipi i a la vostra regió sanitària.

Consells bàsics de seguretat i autoprotecció a la muntanya

Per tal d'evitar possibles accidents és molt important que les persones practiquin activitats al medi natural tinguin consciència de certes mesures preventives, tant en la planificació com durant l’activitat. Així mateix, també és de vital importància la necessitat d'un bon equipament i d'una condició física i psíquica adequada al nivell de l'activitat.

• PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?
• PLANIFIQUEU: Planifiqueu una activitat adaptada al grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.
• EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb tot el material, aigua i menjar necessari.
• FORMEU-VOS: Formeu-vos en tècniques, materials i assistència sanitària.
• MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.

Durant la marxa
• Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.
• Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.
• Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat.
• Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.

Es pot consultar la previsió meteorològica i els avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de muntanya al web www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny