Ivan Sanz Tusell

Ivan Sanz Tusell

Vaig començar a esquiar a Font Romeu, però allà on realment en vaig aprendre i estimar la neu va ser a Vallter 2000. Alguna cosa deuen tenir aquestes dues estacions perquè m'hagi convertit en un veritable "malalt de neu". Més sobre mi a Qui som. Twitter: @ivansanztusell 
 

Opinió

Adéu mascareta, hola buff

teleferic,vallfosca,estany_gento
Imatge del telefèric de l'estany Gento, a la Vall Fosca, a principis de setembre de 2020 Autor/a: IST
teleferic-cervinia-2Esquiadors accedint al telefèric de la glacera de Cervínia, Itàlia, aquest estiu (Foto: X. Nolla).

Queden poques setmanes per a l'inici de la temporada de neu 2020-21. Aquests dies, des de diversos àmbits, alguns esquiadors plantegen dubtes sobre com serà la temporada d'esquí en l'actual context de la Covid-19. El tancament precipitat i imperiós del passat 14 de març ha passat factura i ha generat molts interrogants de cara a la propera campanya.

Segurament molts de nosaltres hem pogut comprovar com, en fòrums a internet, en grups de whatsapp, o en converses de cafeteria entre aficionats al sector, el dubte i la incertesa sobre la nova temporada sempre s'acaba colant en algun moment de la xerradeta o del xat.

Sovint són "tertúlies " amenes i divertides i no acostuma a faltar el qui arriba a qüestionar si les estacions acabaran obrint i, si ho fan, com ho faran. Potser al 100%? O al 75%? Al 50%. Es refereixen, sobretot, als remuntadors, és clar, i no pas a les pistes de baixada.

teleferic-vallfosca-estany_gento-1
Excursionistes accedint al telefèric de la Vall Fosca el passat 12 de setembre (Foto: IST).

I aquí, als remuntadors, és on voldria anar a parar. Aquest estiu hem pogut veure, a les estacions de l'hemisferi sud i a les glaceres dels Alps, que la temporada s'ha viscut amb força normalitat. Molta més normalitat de la que ens pensàvem en el ja llunyà mes de juny quan, de fet, encara ens estàvem refent de la decisió de tancar pistes d'un dia per l'altre a mitjans de març.

Deixant de banda la senyalització per tot arreu convidant a esquiar amb màscara, a netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic, guardar distàncies en l'accés a remuntadors i a la reserva de forfets i aparcaments via online, a part d'això la temporada s'ha vist força normalitzada. (Usconvido afer una ullada ales fotografiespublicades a lapàginaFacebook de l'estacióneozelandesade MtHutt).

Potser amb menys gent a pistes i als restaurants, ja sigui conseqüència de la limitació d'aforaments o qui sap si per prudència de molts esquiadors. Altre qüestió és el de l'organització de les Setmanes Blanques, però que en aquest article no toca parlar-ne

teleferic-cervinia-1
Cabina del telefèric de la glacera de Cervínia, Itàlia, aquest estiu (Foto: X. Nolla).

A casa nostra, al Pirineu, també hem estat testimonis de com s'ha gestionat l'ús de remuntadors al llarg de l'estiu. Des del Funicamp de Grandvalira o el telefèric d'Arinsal, a Andorra, fins al telecabina de La Molina o el telefèric de l'Estany Gento a la Vallfosca, l'afluència de visitants i la garantia de seguretat ha estat bona i ha generat confiança entre totes les parts implicades: operaris, clients, autoritats sanitàries... I tots hem complert amb els protocols sense massa incidències.

Els resultats d'aquest estiu seran un test vàlid de què viurem i veurem aquest hivern quan tornem a pujar a un remuntador. I ben mirat, les diferències que veurem entre les dues temporades, la d'estiu i la d'hivern, és que bàsicament canviarem trekkings per botes d'esquí i la samarreta tècnica per una jaqueta Gore-Tex. I els esquís, és clar.

glacera-cervinia-x_nolla
Esquiadors a la glacera de Cervinia, Itàlia, aquest estiu (Foto: X. Nolla).

Podrem canviar les màscares anònimes i lletges que hem vist aquest estiu per altres màscares esportives tipus buff amb filtre (que estèticament resulten més boniques i igualment protectores). Ens tornarem a posar casc, màscara i guants i esquiarem com sempre. I només quan arribi la primavera, i pugin les temperatures, començarem a pensar que la màscara ens sobra. Potser per aquells dies ens anunciïn l'arribada d'una vacuna ja al 100% testada i efectiva.

Crec que la reflexió que tots ens podem fer en l'àmbit més personal o individual és en forma de pregunta: quina diferència hi haurà, doncs, entre esquiar amb el coronavirus o sense? Potser m'estic equivocant, i seré agosarat, però crec que no hi haurà massa diferències. Potser hi haurà menys gent en els caps de setmana o, encara millor, la mateixa clientela però més repartida al llarg dels dies laborables, conseqüència d'un teletreball que ens permetrà un estil de vida més responsable, menys presencial, i no per això menys productiu.

Llarga vida als esports d'hivern en plena pandèmia i preparem-nos per a poques setmanes pujar a pistes i canviar la màscara anònima per la buff esportiva.

cua-telecadira-mt_hutt
Esquiadors amb màscara o buff fent cua en l'accés a un telecadira de Mt Hutt, a Nova Zelanda aquest 2020 (Foto: Facebook Mt Hutt).

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny