Ivan Sanz Tusell

Ivan Sanz Tusell

Vaig començar a esquiar a Font Romeu, però allà on realment en vaig aprendre i estimar la neu va ser a Vallter 2000. Alguna cosa deuen tenir aquestes dues estacions perquè m'hagi convertit en un veritable "malalt de neu". Més sobre mi a Qui som. Twitter: @ivansanztusell 
 

Opinió

I quan arribarà la neu?

Muntanya la tosa,masella,la molina,©IST
La muntanya de la Tosa d'Alp ahir des del Pla de Fontanera Autor/a: Diaridelaneu.cat
Ja fa uns quants dies que tothom es pregunta quan arribarà la neu als cims del Pirineu. Ahir vam gravar aquestes imatges (veure vídeo en aquest enllaç o al peu d'aquest article) des del Mirador de Fontanera, a l'estació d'esquí nòrdic de Guils.

Certament, des d'aquesta preciosa estació d'esquí de fons i mirant cap a la cara nord de Pirineu Oriental, hi ha poca neu. També si girem els ulls 180 graus i observem el massís del Carlit podem observar que allò que es diu neu... ben poqueta.

Estem a 9 de novembre i el Pirineu més oriental s'adverteix més marró que blanc. No és una situació excepcional, i de tant en tant passa. No cal que ens posem dramàtics.

El cas, però, és que per als qui som esquiadors aquesta situació sí que ens comença a neguitejar una mica. Cada dia ens ho preguntem. Quan arribarà la neu? No triga massa aquest any a deixar-se notar amb ganes?

Possiblement ens havíem acostumat a començar a esquiar ja a mitjans de novembre de manera massa freqüent. I oblidem que, no tants anys enrere, el més normal era començar a contemplar els Pirineus de blanc ben entrat el novembre.

Que sovint nevava a l'octubre? Cert, com també que era una neu que únicament aguantava a les cares nord o  en cotes molt altes, a més de 2.400 o 2.500 metres. Però encara que ens visités i ben aviat se n'anés, ja ens quedàvem tranquils. Així i tot aquesta tardor, setembre a part, està resultant molt seca als Pirineus.

A més, molts tenim en el nostre subconscient les nevades de l'any passat a mitjans d'octubre, amb les quals ja ens vam poder calçar els esquís de muntanya a Portè-Puymorens. No obstant això, és clar, també va ser un fet excepcional.

En tot cas, la situació actual, amb l'afegit que ja fa uns mesos llegim i escoltem sobre l'emergència climàtica, a la qual ara hem afegit la convenció COP26, ens fa estar encara més pendents del cel i del color de les muntanyes. Tots enganxats a les prediccions dels "homes i dones del temps" o de les apps que ens permeten visualitzar fàcilment quina és la predicció de neu per als deu dies vinents.

Ara bé, hi ha dues bones notícies.

La primera: sembla que ja tenim resposta a la pregunta d'aquest article i la neu podria arribar ben aviat. Molt aviat.

I la segona: totes les estacions d'esquí ja han posat en marxa els canons de neu. Només cal veure la fotografia que il·lustra aquest article en què, de lluny, ja podem veure els eixos centrals de La Molina i Masella amb neu de canó.

Potser el resultat de la imatge no fa justícia als paisatges de tardor. No és una imatge bucòlica. Cromàticament tampoc no és atractiva. I de ben segur que els detractors del món de l'esquí trobaran més retrets per assenyalar. Però la neu ja hi és, i és el primer senyal que una nova temporada de neu, sigui natural o de canó, ja és a tocar.

Lectors, estiguem tranquils que sembla que ens veurem a pistes molt aviat.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny