Ivan Sanz Tusell

Ivan Sanz Tusell

Vaig començar a esquiar a Font Romeu, però allà on realment en vaig aprendre i estimar la neu va ser a Vallter 2000. Alguna cosa deuen tenir aquestes dues estacions perquè m'hagi convertit en un veritable "malalt de neu". Més sobre mi a Qui som. Twitter: @ivansanztusell 
 

Opinió

'Yo ya me tiro por la roja'

Porte Puymorens,pista vermella,la corniche
A punt per escollir una pista vermella Autor/a: Diaridelaneu

Aquesta setmana, a la pàgina Facebook de Font Romeu, han publicat un post en el qual hi han escrit una de les típiques frases que, suposadament, es deu escoltar de tant en tant en alguns racons de l'estació al llarg de la temporada. La frase diu així: "Mais  noooon, les  rouges  c'est  hyper  faciles, tu verras".

post-de-font-romeu

Imagino que, més o menys, i traduïda així una mica posant la directa, vindria a ser "Tu tranquil, que les pistes vermelles són molt fàcils. Ja veuràs". Possiblement sigui la frase de recurs que li diria un esquiador confirmat a algun company o companya d'esquiada quan aquest encara no s'atreveix a baixar per la seva primera pista vermella. Per animar-lo. Perquè no s'espanti.

la-molina-telecadira-snowboard

En resum, aquest post de Facebook forma part del grup de "frases fetes" que sense massa esforç en parar l'orella haureu escoltat mentre esquieu en un grup amb gent de diferent nivell. O quan vas amb un amic a esquiar i no té el mateix nivell que tu. O mentre fas cua per pujar al telecadira, o potser quan t'has aturat per esperar algú en un lateral de pista i en passen un parell per davant teu comentant l'esquiada.

Però de frases d'aquestes "de recurs" n'hi ha més. Qui no ha escoltat mai, mentre puges pel telecadira i de forma involuntària als qui comparteixen trajecte amb tu, afirmacions com aquestes: "Tranquil, jo baixo negres" o el sempre convincent "yo ya me tiro por la roja" que he escoltat en joves supermotivats en el seu primer dia d'esquí. Sí, aquells que de tant motivats acaben a les cinc de la tarda arrossegant-se de cul per una pista negra amb els esquís entre braços.

la-molina-mirador-descans

O frases fetes per comentar el moment del dia: no heu escoltat mai el "que mal trepitjada està la neu"? O perquè no, mentre s'observa altra gent esquiant des del telecadira "mira, este  esquía  con la cadera  retrasada" o "aquest no angula bé", que a vegades escoltem de la boca d'algun professor o entrenador.

I les justificatives, que jo trobo boníssimes: "no sé què em passa que avui no em surt bé". O la més amenaçadora de totes, sovint entre els més jovenets, quan diuen "saca la gopro". Aparteu-vos, doncs és preludi que se'n prepara una de grossa. Sí, algunes no sabria dir-vos el perquè en català i altres en castellà. I la darrera m'ha arribat aquesta setmana, directa des de Baqueira: "hoy la nieveestá  gozosa".(Gràcies Jordi, encara estic rient).

Bé, tot plegat m'ha fet pensar que en el món de la neu, com en tots els mons i submons, hi ha un argot propi. Des de Font Romeu acaben d'obrir un meló que ja deixa entreveure un munt de frases sorpresa que ens poden fer riure una estona.

Per cert, i vosaltres, quines frases heu escoltat a pistes i us han cridat l'atenció?

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny