Oriol Porcel

Oriol Porcel

Oriol Porcel és el director de l'agència La Mountain Sports & Aventure. Professor d'esquí diplomat per la EEE. Col·laborador de Diaridelaneu.

Opinió

Per què dic no als JJOO d'hivern al Pirineu

Vista d'un dels trampolins de salts d'esquí de La Molina. Imatge d'arxiu.
Vista d'un dels trampolins de salts d'esquí de La Molina. Imatge d'arxiu. Autor/a: Diaridelaneu.cat
Diumenge passat, en una fantàstica sobretaula familiar, va sorgir la pregunta: creieu que els Jocs 2030 seran positius per a Catalunya? Doncs la meva resposta clara i concisa va ser que no. No aportaran res realment positiu per a Catalunya (ni Aragó, ni en cap altre lloc.)

Per què? M'explico. Teòricament, uns JJOO, aporten riquesa i deixen bones inversions en infraestructures al territori que els organitzen. I per què en aquest cas no cal recolzar massivament aquest projecte? Doncs la resposta és molt senzilla: perquè Catalunya no s'ho mereix. I ara vaig una mica més al detall.

Hi ha hagut molts detractors dels JJOO 2030 que han donat les seves raons, totes mediambientals, de manca de neu, de canvis en la societat pirinenca, etc. Però no em repetiré en picar les mateixes raons una altra vegada (que les respecto, però no comparteixo al 100%). No són les mateixes raons que esgrimeixen els signants del Manifest Stop JJOO. Les meves raons són unes altres, complementàries a les seves.

Per començar, vull aclarir a tot el públic desconeixedor del món de la neu que uns Jocs Olímpics d'hivern no tenen res a veure amb uns Jocs Olímpics d'estiu. És el mateix esdeveniment organitzat i promogut pels mateixos, sí, però realment no hi tenen res a veure, ni en projecció internacional, ni en assistents, ni en inversions. En res.

S'ha repetit fins a l'infinit que els jocs Barcelona-Pirineus (o com s'acabi anomenant) seran bons perquè, igual que els de Barcelona 92 ​​van posar la ciutat al mapa, aquests posarien el Pirineu també al mapa. Això és absolutament fals. Ni Barcelona era inexistent abans del 92, ni Pirineus 2030 posarà les estacions que entrin al joc entre les “grans” d'Europa (no dic ja del món).

No entro com he dit al principi en les raons del “manifest”, perquè les meves són unes altres. Resulta que a tots se'ns omple la boca i se'ns posen els ulls com a plats pensant que uns JJOO ens portaran millores a les infraestructures, milloraran les carreteres, el tren o els accessos a les estacions d'esquí.

És possible que això sigui així, en part, però no ho hauria de ser. Les carreteres, els trens i altres infraestructures haurien de ser millorades perquè el territori, el país, ho necessita. I no pas per un esdeveniment per important que sigui. És el món al revés. Ha d'acollir un esdeveniment d'aquesta categoria un territori que tingui un mínim d'infraestructures per rebre'l.

Si tenim la base sòlida, es pot millorar, però que el tren de la línia de Puigcerdà (l'R3) trigui pràcticament el mateix ara que quan jo vaig començar a anar a La Molina (i us asseguro que fa molts anys), és una vergonya. No cal esperar caps JJOO per arreglar aquesta línia (ni moltes altres). Cal fer-ho perquè toca fer-ho. Aconsello llegir l'article escrit per Xavier Roig a VIAEMPRESA publicat el passat 31 de maig.

puigcerda-tren-estacio-istEstació de tren de Puigcerdà (Foto: IST).

Per què dic no als JJOO d'hivern al Pirineu

Si ets dels que creuen que uns JJOO canviaran la qualitat del turisme als centres de muntanya, bé, m'alegra que visquis en aquest “happy flowers”. No canviarà res. Saps que l'ocupació mitjana de segones residències a la Cerdanya (i en general a tot el Pirineu) és de dotze dies a l'any? Aquest és el fantàstic aprofitament de les construccions de turisme del Pirineu?

La Cerdanya, la Vall d’Aran, el Pallars, o la comarca que vulguis del Pirineu, ens agradi o no, no són Barcelona. No per acollir uns JJOO s'enlairaran i canviaran la seva ocupació ni internacionalitzaran el turisme per això. No et facis il·lusions.

Lillehammer va acollir uns JJOO l'any 1994 i ningú no s'encorda, ni han posat la ciutat al mapa, ni ha tingut un increment exponencial de turistes. Munic, Roma, Torino, Seül, etc, no s'han posat al mapa per haver organitzat JJOO, ni d'estiu ni encara menys d'hivern. Barcelona no es va fer famosa pels JJOO, va créixer perquè es va donar unes circumstàncies posteriors als JJOO que han fet de la ciutat el que és ara (per a les coses bones i per a les dolentes).

Per exemple, Sant Anton, Ischgl, Salbaach, Dolomites i moltes altres estacions, no han acollit cap JJOO i són arxiconegudes mundialment. No t'enganyis. Els JJOO per si mateixos no posen al mapa cap ciutat. Suposo que estaràs d'acord que Torino ja era famosa abans dels Jocs i que després no ha incrementat el seu turisme. Ni la reputació, ni res. Val el mateix per a Seül, Vancouver...

El que fa incrementar el turisme, la reputació i la vida en general de la gent dels centres de turisme hivernal és la capacitat que una estació d'esquí sigui una destinació apreciada pels esquiadors de tot el món, des del Japó fins als EUA. I això no s'aconsegueix amb uns Jocs.

La Molina, Masella, fins i tot Baqueira (tot i que aquesta és l'única que té més o menys resolt el tema), no canviaran per haver estat seu d’algunes disciplines olímpiques. En qualsevol cas la part grossa del meló se l'emportaria Barcelona (la candidatura és Barcelona-Pirineus) i no sé si li fa gaire falta a Barcelona aquesta “empenta”. O potser no serà que qui vol tenir “l'empenta” són els polítics?

El problema és un altre. La qüestió és que no es poden fer polítiques que no van directament a promocionar els esports d'hivern i alhora omplir-se la boca demanant l'organització d'uns JJOO. La qüestió és que no es pot esperar que després dels Jocs, les estacions que hagin participat en alguna modalitat, de cop comencin a guanyar turistes arribats del món sencer. Això no passarà, entre altres coses perquè ni les estacions no estan preparades ni la societat catalana està mentalitzada per assumir amb “normalitat” els esports d'hivern. (Et recordo que a la segona pista de gel que hi havia a Barcelona, ​​l'“Skating”, va tancar fa temps. Serà per la gran afició i promoció dels esports de gel?.

Has pogut seguir de forma normalitzada el darrer Campionat del Món d'esquí de Cortina d'Ampezzo 2021? D'acord, no es va fer gaire soroll perquè estàvem tots confinats per la pandèmia, però vas poder seguir mínimament els resultats per les televisions? Per les emissores de ràdio? Pels diaris generalistes? Evidentment, si busques trobes; això no obstant, no és una política esportiva correcta. Això no és potenciar un esport, perquè aquests mateixos mitjans de comunicació sí que parlen clarament quan hi ha grans competicions de bàsquet, o handbol, o motociclisme, fins i tot natació, atletisme... d'aquests sí. Però de la neu, o vas a un mitjà especialitzat, o no t'assabentes de res.

Amb aquest panorama vols que acollim uns JJOO?

Has vist la gran utilitat que té l'Estadi Olímpic de Montjuïc? Era necessària fer la remodelació que es va fer pels Jocs del 92, o era necessari perquè estava absolutament desnonat? Al meu entendre l'Estadi Olímpic de Barcelona no podia estar en la situació en què estava, era imprescindible reformar-lo, però no pels Jocs. Calia reformar-lo perquè Barcelona havia de tenir un estadi en condicions. Així i tot, es va utilitzar l'excusa dels jocs, molt bé, però i després, què? Em pots dir quants dies es fan competicions esportives a l'Estadi Olímpic de Barcelona? Pots dir-me quantes competicions esportives es fan al Palau Sant Jordi? Pots dir-me quants tornejos de tenis internacionals es juguen a les instal·lacions olímpiques de la Vall d’Hebron? Quantes competicions de ciclisme a pista al Velòdrom d'Horta?

Donaré una dada del tot actual: La Marató de Barcelona (maig de 2022) ni tan sols va passar per l'Estadi Olímpic de Montjuïc. No és que no s'acabés allà, no, és que ni va passar per la porta. Aquesta és la realitat de l'aprofitament de les grans instal·lacions que van quedar després dels Jocs del 92.

Voleu més exemples? N'hi ha molts.

Això sí, concerts dels grans artistes al Palau St. Jordi, un munt. Festes del Club Súper 3 a l'Estadi Olímpic, també, però poca cosa més. I amb aquest panorama serem nosaltres els que vulguem uns JJOO una altra vegada? No ho veig.

trampolins-la-molinaCompetició de salts d'esquí a La Molina a principis de la dècada dels noranta (Foto: arxiu).

Poso un altre cas que em posa els pèls de punta: no hi ha al Pirineu ni un sol trampolí de salts que compleixi les normes FIS. La modalitat de salts de trampolí es va abandonar fa anys per part de la RFEDI (per cert en un moment que sí que hi havia un mínim de practicants federats).

Resulta que entre les disciplines Olímpiques hi ha Salts de Trampolí i nosaltres no tenim trampolins. Però tots tranquils, que ningú s'espanti que no es gastarà ni un € en una infraestructura Olímpica. Farem els salts a… Sarajevo. Quin disbarat!

Primer: Sarajevo (JJOO del 84) no té en bon estat un trampolí després de tants anys. Segona: després d'haver patit una terrible guerra, voleu veure les fotos de l'estat actual de les instal·lacions?

Algú creu que traslladar tota la “família olímpica” necessària per fer aquestes modalitats de salts serà gratis per a l'organització? Què passarà amb el Bobsleigh? I amb l'Skeleton? Doncs es comenta que també es buscaran altres instal·lacions existents a altres països per fer-les. Perfecte, organitzem uns JJOO al Pirineu, però hi ha disciplines que no les volem. Ben fet!

Què passarà amb les disciplines de gel? A Catalunya hi ha el Palau de Gel del Futbol Club Barcelona, ​​hi ha Palau de Gel a Puigcerdà, hi ha palau de gel a Vielha… No obstant això no, això no serveix. Millor en construïm un de nou o convertim el Palau Sant Jordi en una pista de gel –amb el cost que significa- o el que és pitjor, ens emportem les disciplines de gel a Jaca i Saragossa. Això sí que està bé!

hoquei-gel-barcelona-jacaPartit d'hoquei gel entre el FC Barcelona i el Jaca (Foto: arxiu).

I dic jo: no seria més lògic aprofitar l'embranzida d'uns JJOO precisament per construir aquestes instal·lacions, que ara no tenim, i així posem en marxa un programa per promocionar aquests esports? No podria servir per crear un programa de futur perquè hi hagués gent molt jove que comencés en totes aquestes modalitats i així tenir una base per competir en futurs Jocs en igualtat amb altres països?

Continuem apostant com sempre que surti algú com Ander Mirambell que s'ha d'espavilar sol? (que per cert es retira). Després d'Ander, res. No hi ha cap base perquè el dia de demà tinguem altres representants del nostre país en aquesta disciplina.

Sabeu què passa amb les disciplines d'esquí nòrdic? Doncs que no es poden fer a Catalunya perquè no hi ha Estacions d'Esquí Nòrdic per sota dels 1800 metres, que és l'alçada màxima que marca el Reglament Olímpic. Per aquesta raó es va escollir Candanchú per a l'esquí nòrdic, i es va haver d'ampliar la candidatura a Barcelona-Pirineus-Aragó. Però cal recordar que Aragó (Jaca) va sol·licitar 5 vegades uns JJOO i 5 vegades va ser rebutjada la seva candidatura. Ara resulta que una candidatura que era Barcelona-Pirineus serà la que faci de Jaca una ciutat olímpica. (Res contra Jaca; tanmateix, quina casualitat…)

stadium-biathlon-candanchuCandanchú té l'únic estadi de biatló homologat a l'Estat espanyol (arxiu).

Si encara pensem que les grans competicions de neu fan de les estacions amfitriones conegudes mundialment, vegem el cas de La Molina. És que La Molina s'ha omplert de Snowboarders internacionals després de fer-se un Campionat Mundial? S'ha omplert de Snowboarders encara que siguin només nacionals? Heu mantingut unes instal·lacions adequades per als practicants d'aquest esport? No a tot. (Queralt Castellet va haver d'emigrar a un altre país per poder entrenar-se decentment perquè aquí no hi havia ni una sola instal·lació permanent de Half Pipe). Molt soroll quan es van fer i l'endemà tothom se'n va oblidar.

Una altra idea errònia: els Jocs no costaran diners. Això és el més fals que es pot escoltar. Els jocs ja estan costant diners. Diners dels contribuents, no sabem quants, però intueixo que uns quants.

Saps qui serien els grans beneficiats d'aquest esdeveniment? Doncs sí, els de sempre. Els constructors i proveïdors dels mateixos que sempre se'n beneficien. A aquests no els importa si després el que queda no serveix de res, ells ja han fet la seva feina, hauran aconseguit els seus beneficis i adeu. S'hauran construït un munt d'immobles a les zones Pirinenques, hi haurà un munt de gent que les haurà comprat de bona fe i, en acabat, quedaran per ser ocupades una mitjana de dotze dies a l'any.

És evident que hi ha dos col·lectius que defensaran amb dents i ungles la candidatura JJOO Barcelona-Pirineus: d'una banda, el gremi hoteler i restaurador de les comarques que tindran accés a l'esdeveniment i, per altra banda, els “polítics i càrrecs derivats” que estan sota les ordres dels seus corresponents Partits Polítics. Però jo diria als hotelers: D'acord, omplireu els vostres negocis durant quinze dies (a la pràctica seran molts menys; així i tot, és igual). Potser això solucionarà el problema de “treball estable” a la comarca?

Als polítics i càrrecs derivats els entenc que han de fer el “paperot” i, tanmateix, fa vergonya sentir-los parlar de les bondats dels Jocs. Pot algú explicar-me que beneficiarà, per exemple, a la Seu d'Urgell els Jocs? I al Pallars? I al Berguedà o al Ripollès? No ho entenc, però veig tots els alcaldes, presidents de Consells Comarcals i altres, sortir en trompa dient que el 70% o el 80% del territori volen els JJOO. Segur? Com ho saben?

Jo crec que seria molt més positiu que tots aquests polítics dediquessin els seus esforços a industrialitzar les seves comarques donant facilitats perquè s'instal·lessin indústries de qualsevol ram, millorar l'agricultura local, donar millor vida als seus habitants independentment dels esdeveniments esportius que es puguin organitzar.

Si viatgeu per les estacions d'esquí dels Alps, veureu que als pobles propers hi ha una quantitat d'indústria molt important. Jo puc anomenar un munt de marques de productes esportius i productes industrials que es fabriquen a poblacions a peu d'estacions d'esquí.

No són els JJOO els que donaran millor vida a una comarca ni a una regió, siguem realistes i obrim els ulls.

Comentaris

5-10-20-tots
1
 






giny













Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny