Juli Sala

Juli Sala

Director Escola d'Esquí Cuylàs School de Baqueira-Beret

Opinió

L’ús del casc a les pistes d’esquí

Autor/a: Diari de la Neu
El casc s’ha convertit en un dels complements amb més acceptació dels darrers anys. Si a la dècada dels 80 el casc era pràcticament efímer, i només era utilitzat per els corredores de velocitat de la Copa del Mon d’Esquí, des de fa uns anys s’està convertint en un complement de l’Equipament Personal Imprescindible.

Lamentablement accidents com el del pilot alemany Michael Schumacher, han fet que molts usuaris de les estacions d’esquí/snowboard s’hagin declinat per utilitzar el casc. L’obligatorietat del casc és motiu de debat, hi ha estacions que fan descomptes per als esquiadors/snowboarders que l’utilitzin o hi ha asseguradores que limiten cobertures en cas de no utilitzar-lo. El que si és cert és que cada dia es veu més gent utilitzant casc i l’evolució dels materials ha permès que hi hagin cascs de diferents tipologies i aptes per a tot tipus de practiques i públics.
Casc integral, casc amb orellera tova, casc lleuger, casc amb dispositiu de música, casc amb ulleres incorporades, ... qui no troba el seu casc adient és perquè no vol.
   
Personalment crec que l’ús del casc ha de ser obligatori per a tots els usuaris, independentment si són debutants, experts o tècnics que s'hi dediquin professionalment i tenint en compte que tothom que va amb moto porta casc, tots els que estiguin esquiant a pistes hauria de ser el mateix cas. En el meu, puc dir que l'utilitzo en tot tipus de classes, no per un tema d'exemple amb els alumnes, sinó per decisió personal.

Els detractors de l’ús del casc poden dir que “es perd audició”, “és molest e incòmode”, “no vull que m’obliguin a utilitzar-lo”, però la realitat és que cada dia són menys els que van per les pistes sense. Això sí, portis casc o no, el més important és esquiar amb el cap i que gaudeixi's de la neu.

Juli Sala
@JuliSalaPerez
15 de gener de 2015

Comentaris

 • La gent porta casc per tenir més seguretat, però estan augmentant les lesions cervicals i de genolls.
  Les raons diria que són les següents: la preparació de pistes, el material i la falsa seguretat del casc.
  Aquest dissabte hem esquiat amb 30cm de neu nova a BBB sense trepitjar i et puc assegurar que la gent no corria gens,perill zero.Per les vacances de Nadal amb l'aglomeració de gent la sensació de perill i el nivell dels esquiadors era patètic (la gent corre massa pel nivell que tene... Llegir més

 • #2
  Gràcies pel comentari.

  El proper article serà relacionat amb els accidents a pistes, causes i coneixement de les normes per als usuaris de les pistes.

 • I tant que sí, juli ! 25 anys enrere anàvem amb moto 50 cc sense casc i créiem que era normal, i avui no ens hi atreveríem ni per treure-la del garatge. Amb el casc x esquiar passa el mateix, d'aquí a 10 anys a ningú li passarà pel cap esquiar sense iaquest debat ens semblarà increïble

5-10-20-tots
1
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny