Ivan Sanz Tusell

Ivan Sanz Tusell

Vaig començar a esquiar a Font Romeu, però allà on realment en vaig aprendre i estimar la neu va ser a Vallter 2000. Alguna cosa deuen tenir aquestes dues estacions perquè m'hagi convertit en un veritable "malalt de neu". Més sobre mi a Qui som. Twitter: @ivansanztusell 
 

Opinió

Boniques frases nadalenques que hem escoltat darrerament

La Molina,coll de la creueta,Alabaus,Pla Anyella,24122022,IST
Esquiant per La Molina el 24 de desembre passat Autor/a: Diaridelaneu
"Aquest Nadal no sembla Nadal de tanta calor", "Als esquiadors us queden 10 anys de neu, ho va dir en Tomàs Molina per la tele", "En quatre dies us quedareu sense neu", etc. Aquestes són només algunes de les moltes frases que s'han sentit aquest Nadal, ja sigui entre trobades de coneguts pel carrer o en trobades multifamiliars a l'hora de l'aperitiu abans d'un dels àpats nadalencs.

Algunes amb un to despreocupat, altres amb un toc d'ironia, però també alguna amb un toc de retret. Com si la qüestió de la sequera i el poc fred no anés amb ells i fos culpa dels qui ens agrada la neu.

Algunes són repetitives i són les típiques de recurs de cada any pels volts del 24 de desembre. Normalment en format pregunta: "Què, hi ha gaire neu allà dalt?", "Val la pena pujar a esquiar?". Altres les han adaptat una mica més a la conjuntura d'un Nadal marcat pel sol i les temperatures suaus en un entorn de muntanyes poc emblanquinades.
 
Imatges a les portes de Nadal a Masella (Fotos: Instagram Diaridelaneu).

Per a algunes d'aquestes frases, que semblen extretes del llibre "Guia imprescindible para desanimar a un esquiador" publicat per l'editorial La Repetitiva SL, ja els tinc preparades les oportunes respostes, igualment repetitives de cada any.

Per a altres cal improvisar d'acord amb la conjuntura de la temporada de neu amb què ens trobem. I he de dir que a vegades, sobretot quan són més d'un opinant sobre la mateixa qüestió des de l'altre bàndol, costa fer-hi front. Perquè alguns ho fan de bon humor per fer el que se'n diu "tocar els nassos" i, en aquest cas, només cal seguir-los el corrent i dir-los que sí, que tenen raó. Però tranquils, ja estic preparat i ja tinc a punt un portal a internet que es diu "chiringuitosyplayas.com". Així, en castellà. I tots riguem una mica i tan tranquils

En altres casos la resposta requereix més estona. I cal explicar-los que, quan jo era petit, a Vallter hi havia anys que la temporada començava precisament per Nadal, i ni de bon tros amb tot obert. Potser per Reis sí que ja podies esquiar per totes les pistes. I repetint dues vegades el potser. I que, malgrat l'escalfament global, en els darrers 10 anys les estacions han obert molts més dies i en millors condicions més que no pas trenta anys enrere.

Ara bé, també he de dir que enguany la cosa s'ha posat difícil de debò; els mitjans de comunicació generalistes no paren de dir que fa calor. I a més de ser cert i evident, hem viscut algunes tardes en les quals no ens feia falta jaqueta per passejar per Puigcerdà. I això ja comença a ser preocupant de veritat.

El que més m'ha sobtat, però, és el fet que tot el que surt per TV3 quan parlen de neu sembla que s'ho mira tothom, i si en Tomàs Molina diu en el programa Col·lapse, el de Ricard Ustrell, que la cosa pinta molt malament per d'aquí a deu anys, aleshores no hi ha debat que pugui contrarestar les seves declaracions.
 
Imatges de l'1 de gener a La Molina (Fotos: Instagram Diaridelaneu).

De res serveix que els diguis que fa poc més d'un any, en una presentació de temporada de FGC, el meteoròleg també de TV3 Eloi Cordomí, va explicar que no hi ha cap estudi que digui que per al 2030 (any d'uns hipotètics JJOO d'hivern al Pirineu), no hi hagi d'haver neu per organitzar unes olimpíades d'hivern. Si no ha sortit a la tele tres no se'n pot fer cas. I tu ja pots buscar a l'hemeroteca i ensenyar-los-hi, que no en volen saber res.

Bé, no voldria allargar-me gaire més sobre aquesta qüestió. Estic segur que a vosaltres també us han deixat anar unes quantes frases com les que he fet servir per encapçalar l'article. I m'encantaria poder posar-les aquí. Segur que n'hi ha de boníssimes. En qualsevol cas, malgrat la calor fora del normal que ha estat fent aquests darrers 15 dies, malgrat la poca neu que tenim a la muntanya, malgrat la sequera de pluja i de neu, i malgrat la crisi energètica que amenaçava de fer alentir la velocitat dels remuntadors... malgrat tot això, hem pogut esquiar.

D'acord, en millors o pitjors condicions segons valls o comarques, sense paisatges bucòlics, sense la preuada neu pols, però quedem-nos amb què hauria pogut ser molt pitjor. Un any més, hem lliscat pel Pirineu amb no gaires diferències respecte a altres temporades en les quals la neu també va escassejar.

Gràcies al fet que el nostre Pirineu no ha parat d'invertir en tecnologia en els darrers anys, hem vist una alegria prou "càlida", i mai millor dit, pels carrers comercials de molts pobles del Pirineu. Continuem. Demà és diumenge, i sembla que ve neu, però si voleu un consell, pel que pugui ser val més que tots ho aprofitem i pugem a pistes.

Imatges d'avui a Masella (Fotos: Instagram Diaridelaneu).

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny