Joan Masferrer

Joan Masferrer

Impulsor, fundador i organitzador d'ElDorado Freeride.

Opinió

ElDorado Freeride celebra 25 anys

Dorado Freeride Junior Tour
ElDorado Freeride celebra 25 anys. Imatge d'arxiu. Autor/a: Diaridelaneu.cat
Era el 1998 que a la Vall de Núria reuníem 40 riders, aleshores tots ells snowboarders, per a participar en la primera edició d'ELDORADO FREERIDE EVENT. Érem inconscients de l’evolució que el freeride tindria en el futur.

Practicàvem l’snowboard fora pista a la recerca de neu verge per traçar línies i poder gaudir les sensacions en sentir la neu picant a la cara i quedar completament tenyits de blanc.

Amb els anys, EDF (ELDORADO FREERIDE) va evolucionar tant en gestió organitzativa com en l'àmbit de participants.

L’any 2000, EDF es va traslladar a l’estació d’Espot Esqui. Sols es va poder celebrar l’edició del 2001, ja que l’any 2000 i 2002 la manca de neu al Pirineu va ser notable.

Seguidament i per tal de trobar la millor orientació nord ens vam traslladar a Tavascan durant els anys 2003 a 2005.

Amb la participació d’esquiadors (anteriorment sols es participava amb snowboard) l’espectacle va fer un gir de 360 graus.

Des de l’any 2006 el creixement no es va aturar i EDF es va donar a conèixer en l'àmbit internacional i va situar l’estació d’Ordino Arcalís i Andorra en el mapa del freeride mundial.

L’any 2010 EDF es va sumar al circuit mundial del FWQ (FREERIDE WORLD QUALIFIER) gestionat pel FWT (FREERIDE WORLD TOUR).

El FWQ té per objectiu, captar i filtrar riders, els quals sumen punts en el seu rànquing per a poder accedir al FWT.

La imatge que oferia EDF i la gran gestió organitzativa en les edicions 2010 a 2014 va demostrar que una parada del circuit mundial del FWT a Andorra era factible.

Així doncs, el 2015, el FWT va aterrar a Andorra i EDF es va trobar obligat a deixar lloc al mundial perquè el país dels Pirineus sols donava suport a una competició d’àmbit mundial.
Però l’any 2013 va renéixer una nova categoria.

Veient que els joves pujaven amb força i molt de nivell, vàrem creure oportú fer una competició - formació dirigida a nous talents i allí mateix, a Ordino Arcalís, vàrem celebrar la primera edició d'ELDORADO FREERIDE JUNIOR.

Novament, ens vàrem sumar al FWT fins a l’any 2019 via el seu circuit júnior FJT.

De nou, la competició va agafar empenta i vàrem crear un circuit per diverses estacions d’esquí del Pirineu. Baqueira Beret, Boí Taüll, Cerler i Ordino Arcalís.

El 2019, EDF es va desvincular oficialment del circuit mundial FWT i de l’estació d'Ordino Arcalís.

L’any 2020 i just abans que tanquessin les estacions d’esquí per la pandèmia del COVID-19 vàrem poder celebrar a Boí Taüll la primera edició enfocada exclusivament a joves d’entre 11 a 16 anys. Lluny de la pressió del circuit mundial i dels patrocinadors per tal d’oferir una difusió per justificar el patrocini econòmic, dediquem tot l’esforç a fer la millor formació en alta muntanya i freeride.

Actualment, realitzem un CAMP de formació freeride i d’alta muntanya a l’estació de Tavascan.

Promocionem la pràctica del freeride, formem als joves en la seva trajectòria esportiva fomentant el respecte i la seguretat. Estudiem la nivologia, la seguretat fora pista, el protocol de rescat en cas d’accident, realitzem recerques fictícies en un camp de DVA utilitzant DVA’s, sonda i pala i finalitzem amb la tècnica de competició tant en esquí com en snowboard.

Realitzem tallers de reparació d’encerat i cantells per mantenir el material en les millors condicions. Ensenyem quins són els criteris que s'utilitzen per jutjar una competició internacional de freeride d'acord amb els seus punts claus; línia, aire i estil, fluïdesa, control i tècnica.

L’ensenyament és la base principal per conscienciar d’aquests possibles riscos i ensenyar-los a actuar per tal que sàpiguen minimitzar possibles accidents, quelcom tan fonamental per créixer amb valors i educar als més joves.

Cohesionem i consolidem la participació entre els joves participants per a l’aprenentatge en unes jornades de formació.

Viure en estat pur l’alta muntanya, descobrir espais i racons del Pirineu i conviure junts en un refugi d’alta muntanya.

Feliços de tot el que hem après, de tot el que hem conegut, de tot el que ens ha passat en aquest quart de segle i de poder seguir creant planter.

Celebrem 25 anys!

Enllaços recomanats:
Instagram.com/eldoradofreeride/
ELDORADOFREERIDETV

Si t'ha interessat llegirElDoradoFreeride celebra 25 anystambé et pot interessar la visita a Arcalís, segona parada de ElDoradoFreeride Junior Tour.

Vídeo-entrevista al director de Eldoradofreeride, Joan Masferrer el gener de 2016.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny