Ivan Sanz Tusell

Ivan Sanz Tusell

Vaig començar a esquiar a Font Romeu, però allà on realment en vaig aprendre i estimar la neu va ser a Vallter 2000. Alguna cosa deuen tenir aquestes dues estacions perquè m'hagi convertit en un veritable "malalt de neu". Més sobre mi a Qui som. Twitter: @ivansanztusell 
 

Opinió

Dies de neu primavera entre avisos de neu escassa

Masella,250323,Tosa vermella,IST 01
Avui a Masella Autor/a: IST

No està sent una bona setmana per al món de la neu. Ni per a l'economia. La sequera i les altes temperatures estan castigant des de fa mesos el continent Europeu, i sembla que ho fan amb especial força a casa nostra. I no podem passar per alt la poca neu que queda al nostre Pirineu en un moment en el qual, normalment, és quan hauria d'estar més blanc i oferint més gruix.

En el món de la neu hi ha certa preocupació "social". S'ha de dir amb veu baixa, això sí, però si esteu atents, i sense fer gaires esforços, i escolteu el que es diu en converses també informals entre amics, parelles o grups familiars, mentre conversen informalment en l'accés a un telecadira o a la terrassa d'un bar peu de pistes, es palpa que hi ha certa resignació. Avui la pregunta recurrent era "arribarem a Setmana Santa"?

El tancament sobtat de Vallter o l'esquí alpí a Tavascan han fet mal. L'avançament de la clausura de Font Romeu dos dies abans del previst, també. I que Les Angles o Portè ja hagin renunciat a arribar al 10 d'abril (tanquen dilluns dia 27 de març) no fa més que confirmar que, ni la baixada de temperatures que s'anuncia per al setmana vinent, tampoc seria suficient per refer-nos del mal ja fet. En resum, que no estem vivint una bona setmana, i això, pocs dies abans d'entrar als previs de Setmana Santa no és una bona cosa. Però, preocupacions a banda, veiem què passa sobre el terreny.

masella-250323-la-cova-ist-03Imatge d'avui a Masella. Al fons, el massís de Madres sense pràcticament neu i les dues llengües de neu característiques de Font Romeu (Foto: IST).

Avui he esquiat a Masella i he de dir que les condicions amb les que m'he trobat són aquestes: neu primavera, un bon sol, i temperatura molt agradable. Per contra, poca neu fora dels traçats. Això no és nou, és una situació que es repeteix a totes les estacions i només donar una ullada a les webcams per contrastar-ho.

Entre baixada i pujada, ens hem trobat l'incansable Xavier Nolla, director de Masella fins el 2020. Com sempre, incombustible sobre els esquís i premonitori en les seves reflexions. Coneixent-lo i sabent que no hi ha res que l'apassioni més que parlar de la neu i la "mèteo", després d'un breu intercanvi preguntes-respostes protocol·làries, no ens n'hem pogut estar de preguntar-li per les circumstàncies del moment. Xavier, arribarem a Pasqua?

masella-250323-tosa-vermella-ist-02Imatge d'avui a Masella (Foto: IST).

Ens ha explicat que tot dependrà de si en els dies entrants ha d'arribar pluja o humitat. "El sol no em preocupa, podrem aguantar, tot i la situació actual. La neu primavera per resistir, de dia demana ombra, i això ja ho tenim sigui de la mateixa muntanya o dels arbres. I també demana nits fredes", ha reblat. I ha donat a entendre, o això m'ha semblat a mi, que en les condicions actuals el que seria preocupant seria l'arribada de pluja en lloc de neu, o una pujada encara més accentuada de les temperatures. Una resposta que, en certa manera, ens ha permès acomiadar-nos d'ell i del seu grup amb certa sensació d'alleujament. De tranquil·litat sostinguda.

Així doncs, un cop ens hem acomiadat, hem continuat la nostra esquiada. No em voldria allargar més sobre què hem experimentat en aquest 25 de març que, per neu, ambient i temperatura, he d'admetre que bé podria ser un 25 d'abril. I és precisament per aquesta sensació que anem trenta dies avançats al que seria un final de temporada "normal", i perquè no dir-ho, perquè encara estic escarmentat de l'acabament sobtat de la temporada 2019-20 en aquell fatídic 19 de març, que el meu humil consell és dir-vos a tots els habituals de la zona de Cerdanya, Capcir i Ripollès, que pel que pugui ser aprofiteu la neu que encara hi ha a pistes. Pugeu a esquiar.

Perquè ben mirat, i malgrat el missatge objectiu i contrastat que hem escoltat d'en Xavier Nolla, no oblidem que el que ha passat aquesta setmana potser és un avís. Ara bé, com que tampoc voldria deixar-vos amb una mala sensació amb aquest article, us deixo amb unes imatges d'avui a Masella.

Quedi clar que hem esquiat amb bones condicions i que aquestes es corresponen a les condicions habituals d'esquí de primavera. Què? Ens veiem a pistes demà?

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny