Elisabeth Esporrín

Elisabeth Esporrín

Elisabeth Esporrín, periodista esportiva, és una apassionada de l'esquí i ex-competidora d'esquí artístic. L'esport no li ve de més a més, forma part de la seva vida professional i d'oci.

Formada també en dansa, aeròbic, vela lleugera i natació, després de qualsevol sessió esportiva o viatge, transmet als oients de Gent Viatgera millors destí blancs en el seu espai "Tot Neu" i, paral·lelament, escriu per a La Vanguardia i mitjans especialitzats en el sector esportiu.

Opinió

L’esquí d’estiu en perill d’extinció

Autor/a: Elisabeth Esporrín
L’esquí d’estiu minva. Les vacances en aquestes latituds, que atorguen una exòtica combinació d’esquí al matí i esports d’aventura a la tarda, s’han reduït pel significant retrocés de les glaceres. Tot i tenir un important grapat d’adeptes any rere any, la climatologia canviant i un règim capritxós i inestable de nevades han acotat les àrees més apreciades per als incondicionals de la neu aquest mes d’agost.

Lluny de les aglomeracions que suporten aquells que estiuegen a la platja el mes d’agost, la muntanya esdevé un tranquil indret de turisme. Un lloc de vacances a la fresca, que poc a poc ha anat agafant empenta, on l’esport i la desconnexió conviuen en perfecta harmonia.

Una proposta totalment consolidada des de fa molts anys a diverses estacions dels Alps, i un reconegut indret per part dels equips internacionals d’esquí i els insaciables de la neu, amb el permís de les estacions de l’hemisferi sud. I és que de ben sabut, moltes glaceres han fet any rere any les delícies a milers aficionats els estius. Una oferta que s’ha vist minvada els darrers anys, no per manca de clientela, sinó donat el retrocés de les glaceres. Les nevades poc generoses durant diversos hiverns i l’escalfament del planeta han contribuït a un desgel massa important que han obligat, sens dubte, a prendre mesures dràstiques.

El cert és que conegudes glaceres com Valthorens, Alpe d’Huez, Crans Montana, Verbier, St. Moritz, Flim Laax, Les Diablerets entre d’altres, ja no ofereixen l’esquí estival, tot i que mantenen igualment les instal·lacions obertes per la pràctica d’altres esports. D’altra banda, la popular glacera francesa de la Grande Motte a Tignes, amb aquell llegendari eslògan de “365 dies de neu durant l’any”, va tancar el passat diumenge les seves pistes d’esquí. Un respir que si atorga a la glacera les darreres campanyes estiuenques.

Vacances actives

Tot i una oferta molt més restringida, els incondicionals de la neu gaudiran aquest mes d’agost del seu esport preferit a diversos centres alpins. L’estació francesa de Les 2 Alpes procura 90 ha de pistes i 16 remuntadors mecànics, amb un total de més de dos metres de neu. L’estació atorga al visitant un ampli ventall d'activitats. La glacera de Les 2 Alpes es situa entre els 3.200 i els 3.600 m. L'accés es duu a terme pel telecabina "Jandri Express" que surt just del centre del poble. Les pistes que es troben a la cota 3.200 m. són les més transitades a primera hora per la qualitat de la neu. Un cop la neu s’estova, és hora de pujar fins als 3.600 m. i albirar el panorama excepcional amb el Monblanc, el Vercors,  el Belledone o el Mont Ventoux com a teló de fons.

Les vacances en aquestes latituds permeten combinar l'esquí al matí amb diverses activitats a l’aire lliure la resta de la jornada, que segur ajuden a posar-se en forma i revitalitzen el cos i la ment. Uns dies de lleure i natura, amb amics i família, que desperten l’interès dels apassionats a la neu i als esports d’aventura.

Suïssa, un altre dels països per excel·lència de la neu, promou també l'esquí a les pistes de Saas Fee i Zermat fins entrada la tardor. Les glaceres austríaques de Kitzsteinhorn, Pitztal Gletscher, Hintertux i Dachstein (les dues últimes van tancar a meitats de juliol i tornen a obrir a meitats de setembre) també ofereixen l'esquí estival, sense obviar les italianes Cervinia, Val Senales i Passo dello Stelvio. Noruega també és apte per l’esquí a Stryn, Folgefonna i Galdhøpiggen. Tot i no ser glacera, Riksgränsen, a la Laponia Sueca i a 300 Km al nord del cercle polar, és apta per a deixar les traces més blanques.

Elisabeth Esporrin
6 d'agost de 2014

Més informació: www.campulie.com, www.skifrance.fr, www.misuiza.com, www.austria.info, www.italia.it, www.noruega.es, www.visitsweden.com
EntrevistaEdició en paper


Editorial