Josep Carrizo

Josep Carrizo

Enginyer informàtic i gestor de projectes digitals. Fundador de entuition.cc. Enamorat de la natura i les activitats a l'aire lliure. Instructor d'esquí al Pirineu i mentor de joves emprenedors a Start-Up School. Col·labora a Good Planet Foundation.

Twitter: @josepcarrizo  Web:  www.josepcarrizo.com

Opinió

Consum col·laboratiu en el món de l'esquí?

Consum col·laboratiu en el món de l'esquí?
Consum col·laboratiu en el món de l'esquí?
L'esquí alpí és un esport popular entre els catalans encara que molt car de practicar. Com aplicar el consum col·laboratiu al món de l'esquí? Per què les estacions haurien d'estar interessades a fer-ho? 
En el fons desplaçar-se a la muntanya per practicar esport no deixa de ser una activitat turística i ja sabem que el turisme col·laboratiu és un dels sectors amb més èxit. Com s'aplica de manera específica al món de l'esquí i l'snowboard?

Carpooling
El desplaçament que efectuen tots els caps de setmana milers de persones té un fort impacte per al medi ambient. Les quantitats de diòxid de carboni que emeten els cotxes en els desplaçaments des de les ciutats fins a les estacions d'esquí són molt elevades. Per exemple, un desplaçament des de Barcelona fins a l'estació d'esquí de La Molina, genera aproximadament uns 41 kg de CO2. Si a això hi afegim el cost del combustible, dels peatges i del desgast del vehicle, fa que desplaçar-se des les ciutats fins a les muntanyes per esquiar o practicar snowboard, no només surti car per al medi ambient, sinó també per la nostra butxaca.

Algunes estacions del Pirineu francès són conscients: Puyvalador o Ax-les-Thermes, que ofereixen descomptes de fins al 10% en el preu del forfet en cas d'haver utilitzat BlaBlaCar de manera conjunta per desplaçar-se fins a les pistes d'esquí. Només haurem de mostrar el correu electrònic de confirmació per obtenir aquest descompte. A més, podrem aparcar el nostre vehicle a peu de pistes, en un emplaçament reservat per al "covoiturage", és a dir, carpooling.

Allotjament temporal P2P
Són molts els allotjaments, com cases o apartaments, que passen la major part del seu temps buits. En la majoria dels casos, aquest tipus d'habitatge s'utilitza com a segona residència, de manera que no estan ocupats cada dia de la setmana.

Couchsurfing, Airbnb, Wimdu ... Les possibilitats són diverses, només cal navegar en alguna d'aquestes plataformes per trobar allotjament proper a alguna de les estacions d'esquí. Si el que volem fer sóm estades de llarga durada, existeixen opcions com HomeExchange, on pots allotjar-te en cases de particulars oferint la teva a canvi mentre ets a fora.

Material
Quantes vegades a l'any utilitzes els esquís, la taula de surf de snowboard o les botes? Si ets dels que puja setmanalment li estaràs donant un bon rendiment al material, en cas contrari, tindràs un material emmagatzemat en algun lloc de casa o de casa els vostres pares, sense saber molt bé què fer amb ell. Un material que cada dia que passa perd valor.

A les estacions d'esquí i poblacions properes, pots llogar tot allò que necessites per a la pràctica d'aquest esport en multitud de botigues: esquís, taula de surf de neu, casc, botes, etc. però ... Per què no llogar els esquís del teu veí? Segur que a més d'un no li importarà compartir el seu material mentre li treu un rendiment adicional. Encara que aquesta opció no és molt popular, és possible fer-ho en llocs web com AwaynShare o Zilok.

Forfet col·laboratiu
Ticketbis, la coneguda plataforma per a la compra-venda d'entrades entre fans per a esdeveniments, va aconseguir en 2014 una facturació al voltant de 54 M d'euros. Arribaran els aficionats a l'esquí a disposar d'una plataforma que els permeti la compra-venda del forfet de dia o fins i tot compartir el de temporada? Encara que de manera informal (i en més d'un cas il·legal segons les condicions de compra) això ja passa entre alguns dels usuaris

Arribaran les estacions d'esquí a veure les possibilitats que els aporta l'economia col·laborativa? Per què no compartir un forfet de temporada (amb limitacions) amb d'altres usuaris? De ben segur que moltes persones que no saben si podran amortitzar-lo al llarg de la temporada, l'acabarien comprant. O un forfet de temporada no nominatiu pels usuaris d'una comunitat o els treballadors d'una mateixa empresa.

Les Menuires, una estació d'esquí col·laborativa
Als Alps francesos, concretament a l'estació d'esquí de Les Menuires, disposen d'una aplicació a Facebook anomenada Co'lidays. Aquesta iniciativa, sorgida de l'oficina de turisme de la mateixa estació, pretén fomentar l'economia col·laborativa amb tres finalitats principalment: fomentar la pràctica de l'esquí de manera conjunta, reduir despeses per a les persones que gaudeixen de les vacances i la preservació mediambiental mitjançant l'accés compartit amb cotxe propi.

Canvi climàtic = menys neu
La temporada passada les condicions meteorològiques no han estat molt favorables, i no es tracta d'un fet aïllat. De fet no ha estat fins a finals de febrer que van arribar les grans nevades que tots esperàvem. Tot i així, les acumulacions de neu al llarg del Pirineu no han estat ni de bon tros el que s'esperava en comparació amb altres anys. La manca de precipitacions, però sobretot l'augment generalitzat de les temperatures, són els elements que han retardat en gran part l'arribada de les grans precipitacions en forma de neu.

El passat mes de gener, la JMA (Associació Meteorològica Japonesa), juntament amb altres tres organismes internacionals, incloent-hi la NASA o el govern del Regne Unit, van afirmar que l'any passat 2014 va ser el més càlid des que es van començar a prendre mesures de la temperatura en l'àmbit global l'any 1891.

Aquest fet s'ha convertit en el principal enemic de moltes regions a tot el món que viuen dels ingressos generats per l'apreciat "or blanc". Aquest és el cas de Califòrnia, on les sequeres extremes que van produint-se al llarg dels últims quatre anys, van provocar que moltes estacions d'esquí tanquessin molt abans del previst, arribant fins i tot algunes a ni tan sols obrir les seves instal·lacions en tota la temporada. Això també es va estendre a altres Estats com Washington o Oregon.

Potser Estats Units ens quedi una mica lluny, però aquest fet no es tracta d'un fenomen local. Així per exemple, un informe publicat recentment alerta de les conseqüències de l'escalfament global als Pirineus, on s'estima que un 75% de la neu situada per sota dels 1.800 metres haurà desaparegut entre els anys 2020 i 2050 si la tendència no canvia.

Crisi econòmica = menys diners
El model econòmic actual basat en els esports d'hivern no només té com a enemic el canvi climàtic. La crisi econòmica dels últims anys i el canvi en les tendències de consum, han provocat un descens significatiu del nombre de persones que visiten els Pirineus, almenys a l'hivern. Compartir despeses pot ser una manera de mantenir el flux de visitants alhora que es realitza l'activitat d'una manera més sostenible per al medi ambient

Potser ha arribat el moment de canviar el model.

Article original publicat a Consumo Colaborativo
EntrevistaEdició en paper


Editorial