Joan Albert Clavera

Joan Albert Clavera

Fisioterapeuta i osteòpata. Responsable a Fisioteràpia Clavera. Professor associat a la universitat de Vic. Apassionat de l'esport i la naturalesa. Crec que vaig començar a esquiar al mateix temps que caminar!

Opinió

Lesions més comunes en l'esquí

S’estima que en tot el món uns 200 milions de persones són practicants d’algun tipus d’esport de neu. Hem de tenir en compte que és un esport de risc, on la velocitat es combina amb la tècnica, però que alhora implica un conjunt de factors externs molt variables com poden ser els diferents canvis de neu que l’esquiador es pot trobar, els canvis de temperatura o la confluència d’altres esquiadors. 
Així doncs el risc de lesions és realment alt, sigui per col·lisió o per caiguda, on el col·lectiu de l’snowboard és el més afectat estadísticament. Hem de tenir en compte no tan sols la morbilitat de les lesions més comuns, sinó també la mortalitat dins les estacions d’esquí o en el fora pista.

Les lesions més comunes són sobretot en les extremitats inferiors, esdevenen entre un 40% i un 60% del total de les lesions. Les més freqüents són:

- Ruptura de lligament creuat anterior (LCA), estabilitza la tíbia en desplaçaments anteriors respecte al fèmur.
- Ruptura de lligament creuat posterior (LCP), estabilitza tíbia en desplaçaments posteriors respecte al fèmur. 
- Ruptura de lligaments col·laterals (medial i lateral) estabilitzadors del genoll en desplaçaments laterals. 
- Ruptura de meniscs (medial o lateral), funció d’amortidor en impactes de compressió i eviten el fregament entre els ossos de la tíbia i fèmur. 

Aquestes lesions es poden presentar en diferents graus, ja sigui esquinç, ruptura parcial o ruptura total (normalment de tractament quirúrgic, sobretot els lligaments laterals, en el lligament creuat amb un bon tò muscular, es pot arribar a evitar). 
També les podem trobar aïllades, o en conjunt, arribant a formar una triada d’Odonogue (ruptura total de LCA, LCP, LCM, LCL i meniscs), aquesta última és la més temuda.

Un altre bloc de lesions serien en el coll i cap, entre un 10%-20%, trobaríem:
- Esquinços cervicals.
- TCE (traumatismes crani-encefàlics).
- Fractures vertebrals (cervicals, dorsals o lumbars), ja sigui per aixafament o per impacte directe.

L’altre bloc de lesions el trobem en extremitats superiors, ja sigui espatlla, braç, colze, avantbraç, canell o dits, oscil·len entre un 10% i un 25%, hi trobem:
- Luxacions glenohumerals.
- Fractures de la diàfisi humeral.
- Luxacions de colze o fractures d'olècranon.
- Fractures de radi i cúbit.
- Fractures d'ossos del carp.
- Luxacions o fractures dels dits, en especial del dit polze (aquest últim fins a un 20% que la resta).

Hi ha un últim bloc de lesions, no menys important i que està cada vegada més en alça. Són les lesions medul·lars i lesions cerebrals, degudes a l’augment dels últims anys del freeride i del freestyle, cada cop prenem més riscs al realitzar salts i acrobàcies, d’aquí la importància de tenir una bona forma física i portar SEMPRE les proteccions com tortugues per l’esquena i casc, a ser possible integral.

Com a factors de risc amb més prevalença trobem: 
- Edat i sexe, sent nens i adolescents els de major risc i també els homes. Qüestió de testosterona, qui sap.
- Experiència: un factor infravalorat, ja que el 50% de les lesions les pateixen esquiadors novells i sense experiència que s’aventuren a posar-se en zones on no els pertoca. 
- La preparació física, ja vam escriure sobre la pretemporada.
- Equipament: cal anar amb un bon equip per esquiar, i sobretot realitzar el manteniment propi de cada element, botes ajustades, cantells fets, soles encerades, netejar-los després de cada sessió de neu, ... Aquest factor pot arribar a produir fins a un 40% de lesions.

Per tant les recomanacions són:
- Forma física adequada.
- Manteniment del material.
- No prendre riscs innecessaris.
- Sobretot SENTIT COMÚ DINS I FORA DE LA PISTA.

Salut i neu!

Centre Fisioterapia Clavera
EntrevistaEdició en paper


Editorial