Ivan Sanz Tusell

Ivan Sanz Tusell

Vaig començar a esquiar a Font Romeu, però allà on realment en vaig aprendre i estimar la neu va ser a Vallter 2000. Alguna cosa deuen tenir aquestes dues estacions perquè m'hagi convertit en un veritable "malalt de neu".

Twitter: @ivansanztusell 
 

Opinió

Comportaments incívics a pistes

la Pia,aparcament,masella,estacionaments,incivics,vehicles
Aprcament de La Pia avui al matí Autor/a: Diaridelaneu.cat
Dijous 28 de desembre de 2017, dia dels Sants Innocents. A La Molina i Masella la situació a pistes no podia ser millor: tots els remuntadors oberts i molt bones condicions de neu, especialment si tenim present que ahir a la matinada va nevar. Com era d'esperar la neu pols fresca precipitada aquesta nit era un al·licient per pujar a pistes.

I és clar, com era d'esperar hem estat molts els que hem pensat que avui seria un bon dia per esquiar. El resultat? La carretera Gi-400, d'Alp fins a Masella i La Molina, presentava a les 10 del matí un aspecte que fregava el col·lapse. Per sort no hem estat aturats gaire estona i lentament hem arribat al peu de pistes, en el meu cas a l'aparcament de La Pia. Els aparcaments del Pla de Masella eren plens a vessar, no al 100%, sinó al 125%, motiu pel qual alguns vehicles han aparcat als vorals de la carretera.

He d'admetre que ser un habitual d'aquestes dues estacions té els seus avantatges i per tant he actuat en conseqüència. He tingut sort. M'he "escapat" ràpidament del "cacau" del Pla de Masella, gairebé col·lapsat, i finalment he pogut aparcar correctament i com un senyor ben a prop del telecadira de La Pia. Això sí, no a l'aparcament peu de pistes, sinó en el que se situa a l'altre costat de la carretera. Cap problema, hi ha un pas soterrat que evita haver de travessar la concorreguda Gi-400 en dies com avui.

Ara bé, no m'he pogut contenir de sentir certa ràbia de veure com aparquen alguns esquiadors. Es tracta d'una minoria molt, molt, reduïda, que té el costum de no fixar-se gaire en com estaciona el seu vehicle. I enlloc d'ocupar una sola plaça n'acaben ocupant dues, situació que em sembla una mica, bastant, molt insolidària i, en certa manera, egoista. Actituds com aquesta són, es miri com es miri, incíviques, sobretot quan pensem en la quantitat d'usuaris que s'han vist obligats a aparcar en un voral de la carretera i caminar uns quants centenars de metres per arribar al primer remuntador.

El que més greu em sap és que sé que aquesta no és la primera vegada que m'hi trobo ni serà la darrera. Fa tres anys vaig haver d'escriure un editorial que també feia referència a aquesta tema, per un cas encara més incívic i evident que el que mostra la fotografia d'avui.

Doncs res, no cal donar-hi més voltes ni fer-ne un gra massa d'aquesta situació, però això sí, m'encantaria que els propietaris d'aquest vehicles, si demà tornen a pistes, es trobessin en la mateixa situació amb què s'han trobat avui uns quants esquiadors. O sigui, havent d'aparcar a centenars de metres del primer remuntador. I m'encantaria que abans d'estacionar el seu vehicle hagin circulat per davant d'alguna plaça d'aparcament perduda per culpa d'actituds com la seva d'avui al matí. Segur que amb la ràbia que els farà un altre dia s'hi miraran més.
EntrevistaEdició en paper


Editorial