Ivan Sanz Tusell

Ivan Sanz Tusell

Vaig començar a esquiar a Font Romeu, però allà on realment en vaig aprendre i estimar la neu va ser a Vallter 2000. Alguna cosa deuen tenir aquestes dues estacions perquè m'hagi convertit en un veritable "malalt de neu".

Twitter: @ivansanztusell 
 

Opinió

Una esquiada de retrobament per Pal i Arinsal

Pal,Arinsal,teleferic
Gaudint de les panoràmiques de Pal des del retorn del telefèric que uneix les dues estacions Autor/a: Diaridelaneu.cat
Hi ha estacions que no saps ben bé per quin motiu no les poses gairebé mai com a primera opció. Em refereixo a quan tens diverses destinacions per escollir i entre aquestes et trobes, si fa no fa, que tot i que hi ha més o menys la mateixa distància per arribar-hi, a què si fa no fa ofereixen el mateix preu en el forfet, o a què ofereixen prou quilòmetres de pistes per no ser massa repetitius a l'hora d'esquiar, les acabes deixant en la reserva. O per a un altre dia.

No sabria dir-vos el perquè, i el cert és que en el moment de començar a escriure aquest article m'he pensat dues vegades el perquè de l'afirmació que acabo d'escriure. Potser ho fa que la meva primera experiència o visita a "tal o qual" estació no va ser prou satisfactòria. Ni la segona. Ni la tercera. I penso que això és el que m'ha passat amb Pal, una de les dues estacions de La Massana. L'altra veïna, Arinsal, és per a mi una afectuosa coneguda per diversos motius.

Fent memòria, a Pal no hi hauré esquiat en més de 4 o 5 ocasions. I totes les recordo o a inicis de temporada amb poca neu i dura o a finals amb neu primavera. Sí que recordo en una ocasió una visita acompanyada per una nevada molt generosa i amb escassa visibilitat. En definitiva, no massa sort. I abans de continuar deixeu-me que faci un matís que ja he fet en alguna altra ocasió. Que consti que puc ser igual de feliç esquiant en un dia de cel blau, sol i neu pols en una mega-estació, com en un dia de boira i neu en una estació petita. Això sí, en aquest darrer cas deixeu-me que ho faci en bona companyia.

Dilluns vaig tenir l'oportunitat d'esquiar a Pal i Arinsal. La meva darrera visita crec que deu ser de fa 3 temporades. Ho vaig fer amb molt bona companyia, amb un sol radiant, amb temperatures molt fredes, amb neu pols i amb tot obert. En la millor conjuntura possible, vaja. I possiblement perquè anava a esquiar relaxat, per lleure i no pas per feina, vaig gaudir intensament de les dues estacions.

A Pal hi vaig descobrir pistes que no recordava i que em van encantar, com l'Eslàlom o la seva bessona Corpablanca, dos traçats curts i intensos amb molt bona neu per posar a prova la tècnica.
Vaig redescobrir l'estadi Joan Carchat o el nou edifici del Coll de la Botella, inaugurat aquest hivern. Vaig tenir temps d'escoltar les converses dels nombrosos escolars andorrans que cada dia pugen a pistes per practicar l'esport nacional d'Andorra. I també vaig veure com al capdamunt de cada remuntador hi lluïa una bandera andorrana.

El cas és que escoltar els escolars andorrans parlar en català i veure la bandera andorrana em va fer adonar que sí, que estava esquiant a Andorra i no pas en una destinació de fora del Pirineu. Escric això perquè a vegades, les estacions andorranes, de tan internacionalitzades, en clients, treballadors i gastronomia, acaben diluint la seva identitat com a destinacions autèntiques.

I d'Arinsal? Doncs dir-vos que sempre n'he guardat un bon record, ja que és el primer lloc on vaig donar classes d'esquí en aquell llunyà hivern de la temporada 1990-91. Per a mi va ser una alegria veure-la vestida de blanc intens i poder lliscar amb una neu pols de qualitat excel·lent, de les que jo anomeno d'escàndol. Arinsal es va mostrar dilluns com un racó acollidor, amb ambient i sense aglomeracions, ideal per gaudir de bones esquiades.

Ara sí, ja puc dir que, per fi, Pal i Arinsal passen a ser per a mi una opció més a tenir present sense cap complex. Pal, Arinsal... que bo i que necessari que és donar segones, terceres, quartes o cinquenes oportunitats. Fins aviat!


Entrevista

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: posar ordre a la muntanya


41%


8%


52%

79 vots