Ivan Sanz Tusell

Ivan Sanz Tusell

Vaig començar a esquiar a Font Romeu, però allà on realment en vaig aprendre i estimar la neu va ser a Vallter 2000. Alguna cosa deuen tenir aquestes dues estacions perquè m'hagi convertit en un veritable "malalt de neu". Més sobre mi a Qui som. Twitter: @ivansanztusell 
 

Opinió

Em voleu explicar què necessiteu per pujar a pistes a la primavera?

isards,neu,masella,2 d'abril
Bon temps i bona neu, amb gruix i qualitat, aquests dies de la passada Setmana Santa al Pirineu Autor/a: Diaridelaneu.cat
La Setmana Santa 2018 s'ha tancat amb gruixos de neu de rècord a la majoria d'estacions d'esquí del Pirineu. I amb totes les pistes i remuntadors oberts. Dins l'àmbit del Pirineu català, només Formiguera (Formigueres), al Capcir, va preferir tancar instal·lacions a les portes d'aquest període de vacances en el qual, anys enrere, suposava la traca final i la cirereta del pastís a l'hora de fer calaix a les estacions d'esquí.

Algunes estacions d'esquí han començat a fer valoracions tant dels resultats finals de la temporada, com seria el cas de Font Romeu, com de les dades de visitants de la Setmana Santa, com seria el cas de Vallnord i Masella. En general són bones, similars o millors que les de fa un o dos anys enrere.

El cert és que els qui hem tingut l'oportunitat de pujar algun dia a pistes en aquesta Santa Setmana hem gaudit de molt bones condicions de neu, especialment els primers dies. La meteorologia s'ha comportat més o menys bé, tot i que és cert que algun dia la inestabilitat, el vent, el fred o un cel amenaçador ha restat alguns esquiadors que, si no fa solet, ja no pugen a pistes (per cert, que jo m'incloc massa sovint entre aquests).

En qualsevol cas el cert és que en aquestes vacances de Pasqua s'ha pogut esquiar en molt bones condicions. O així jo ho considero. Sense cues als remuntadors i sense cap massificació a pistes. De fet, mirant les webcams de les diferents estacions des del sofà de casa vaig observar com, en general, a pistes hi havia ambient, però no pas massa. Res a veure amb les vacances de Nadal, Cap d'Any o Reis, quan les webcams no acaparen la totalitat de la cua que es genera en determinats remuntadors i es veu un formigueig d'esquiadors avall per les pistes.

I això és el que no acabo d'entendre. Per què molts esquiadors deixen de pujar a pistes quan arriba la primavera? Què és el que els desincentiva? Que la neu ja no és pols? Que no fa fred i no els agraden les temperatures agradables? Que potser troben poc ambient a pistes? O prefereixen canviar la muntanya pel mar? Admeto que jo mateix, en alguna ocasió, ho havia fet. Però, sincerament, passar una Setmana Santa en un destí de costa, anant a dinar paella i berenant una crepe als locals de moda del passeig marítim -sovint pelat de fred- a mi no em va seduir gens.

Així que no ho acabo d'entendre. Penso que en aquesta setmana Santa, de condicions immillorables per gruix i qualitat de neu, era una oportunitat ideal per, ara sí, esquiar i començar a pensar en què queden poques setmanes o dies per acomiadar la temporada. Cal aprofitar les darreres oportunitats, que després l'estiu es fa llarg.

Ara que, ben mirat, sabeu que us dic? Que seré egoista, i pensant en mi mateix, però no en les estacions d'esquí i els seus treballadors, o en els lloguers d'esquí, en els restaurants, en les escoles d'esquí i un llarg etcètera de gent que viu de la neu, aneu. Aneu, encara que per primavera hi hagi bona neu, que ja em va bé que molts us quedeu a fer la barbacoa al jardí de casa mentre jo i uns quants més esquiarem molt a gust tot fent girs amples a la vostra salut, possiblement mentre us peleu de fred en un poble de la costa quan encara no toca, quan encara queda molta neu i de qualitat i quan tindreu moltes oportunitats en els mesos vinents per respirar mar.

Així que mentre no tanqui el darrer remuntador, salut i neu primavera!

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorial

ginyginy

Edició en paper


giny

giny

Entrevista

''El meu dia a dia és intentar gaudir 'a muerte' de la muntanya''
Txema Trull Fotògraf especialitzat en el món de la neu

entrevista