Ivan Sanz Tusell

Ivan Sanz Tusell

Vaig començar a esquiar a Font Romeu, però allà on realment en vaig aprendre i estimar la neu va ser a Vallter 2000. Alguna cosa deuen tenir aquestes dues estacions perquè m'hagi convertit en un veritable "malalt de neu". Més sobre mi a Qui som. Twitter: @ivansanztusell 
 

Opinió

Una Cerdanya que es pregunta a si mateixa

reunio,cerdanya,turisme
Una imatge de la reunió d'avui "Quin trinxat vols"? Autor/a: Diaridelaneu.cat

El Consell Comarcal de la Cerdanya i el Patronat Comarcal de Turisme han començat avui un procés de participació ciutadana obert que, amb la pregunta Quin trinxat vols?, convida als cerdans a reflexionar i preguntar-se sobre el model actual de turisme i, sobretot, quin hauria de ser el nou model. Si és que n'hi ha d'haver un de nou, és clar. La primera de les tres reunions participatives s'ha fet avui, 4 d'abril, a Puigcerdà. Però n'hi haurà més.

Segons han explicat avui en aquesta primera reunió, aquesta és la tercera fase d'un pla que primer vol fer una diagnosi escoltant la societat civil però també els sectors econòmics privats. També hi haurà una comissió de seguiment que supervisarà el procés amb un únic objectiu: fer-lo transparent. I un cop recopilada la informació i arribats a alguna conclusió cal suposar que és quan s'iniciarà la redacció d'un nou pla de turisme per a la Cerdanya dels propers 5, 10 o 15 anys.

El cert és que he anat a la reunió encuriosit per la temàtica i per les inquietuds que em motiva una comarca que té en el turisme de muntanya, i la neu en concret, el gran motor econòmic. Un tema clau per a aquest diari. I he de dir que la trobada m'ha semblat molt correcte, molt ben plantejada, realment oberta a recollir opinions, escoltar valoracions i a plantejar escenaris de millora del producte "turisme a la Cerdanya".

S'han escoltat en més d'una ocasió les paraules desestacionalitzar, sostenibilitat i internacionalització, a la vegada que alguna alerta sobre una possible massificació, la conservació del patrimoni i el medi ambient o una possible "turistificació" de la identitat dels cerdans. Però també s'han posat en valor fortaleses i altres valors afegits d'una Cerdanya veïna, l'Alta Cerdanya o Cerdanya francesa per a alguns, que caldria tenir presents i intentar incorporar d'alguna manera al nou pla de turisme.

Les 3 hores que ha durat la reunió han passat prou de pressa, potser perquè els prop de 30 o 35 assistents no hem estat 3 hores asseguts i escoltant, sinó perquè ens hem vist les cares, ens hem presentat per saber qui érem i què representàvem i perquè, sobre la mateixa sala on s'ha fet la reunió, ens hem posicionat físicament i en diferents moments i per diferents arguments per decantar opcions, respostes o per mesurar la nostra implicació personal davant el turisme. No es podia fer més amè, sincerament.

En la darrera hora de la reunió s'han organitzat diferents taules de debat, del tot aleatòries i obertes, i en aquestes s'ha parlat d'altres debilitats o solucions en un format de "petit comitè". Sí, 4 "petits comitès", que després tots ells han presentat en públic les seves conclusions.

En la meva taula, en concret, hem parlat i debatut en ben poca estona de la creació de nous productes esportius, com ara el ciclisme. Hem parlat de la feina feta amb els vols a vela a la Cerdanya i la seva internacionalització. Hem parlat d'hotels, de preus o de productes turístics complementaris a la neu, l'esquí o el senderisme. Hem parlat del Túnel del Cadí i el filtre que suposa, per al positiu i per al negatiu, el seu peatge.

En altres taules, han parlat d'anar molt més enllà del turisme de vacances d'estiu, del turisme escolar a l'hivern, del turisme de negocis, de crear catàlegs de serveis i calendaris d'activitats, de com millorar la comunicació o fins i tot de crear una marca Cerdanya associada en determinats casos a la marca "Barcelona".

En definitiva, tot i que és impossible desglossar i explicar aquí tot el que hi he vist i escoltat, i tenint present que em deixo coses importants per comentar, sí que he de dir que hi ha una cosa que m'ha sobtat: ni un sol esment als possibles jocs d'hivern a la Cerdanya. I no tinc clar si això és positiu o negatiu.

En qualsevol cas, hi ha previstes dues reunions més, una el 15 de maig a Bellver de Cerdanya i una altra el 12 de juny a Alp. S'haurà de seguir a veure què en surt de tot plegat però penso que el resultat ha estat molt interessant.

I per cert, per als qui no hi pugueu assistir, també es podran fer aportacions al web www.cerdanya.org , però sincerament, si la Cerdanya us motiva de veritat i teniu inquietuds pel seu futur turístic, us serà molt més profitós i útil, per a vosaltres mateixos i per a la vostra comunitat, que assistiu a alguna de les pròximes reunions citades unes línies més amunt. Us hi animeu?


 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny