Ivan Sanz Tusell

Ivan Sanz Tusell

Vaig començar a esquiar a Font Romeu, però allà on realment en vaig aprendre i estimar la neu va ser a Vallter 2000. Alguna cosa deuen tenir aquestes dues estacions perquè m'hagi convertit en un veritable "malalt de neu". Més sobre mi a Qui som. Twitter: @ivansanztusell 
 

Opinió

Esquiar en 'bermudes' per esquivar una platja 'sobrevalorada'

masella,1-maig-2019,esquiadors,banyadors,grup
Imatge d'ahir a Masella Autor/a: Masella
Ahir, 1 de maig, Masella va acomiadar la temporada i ho va fer amb alegria. Per les pistes d'aquesta estació hi van lliscar uns 2.000 esquiadors. Festiu com era el dia, aquests aficionats a l'esquí podien haver anat d'excursió per la muntanya, participar en alguna concentració amb motiu del dia del treballador o, millor encara, dinar una paella en algun passeig marítim, on les temperatures agradables de la primavera ens comencen a convidar a visitar els pobles de la costa. Però no. Van preferir pujar a pistes.

D'aquests esquiadors que van pujar a pistes n'hi va haver entre 30 i 40 que van respondre a la crida oberta i popular per fer la darrera baixada de la temporada en bermudes. Els promotors ho van batejar com a esquiada estiuenca. I va ser un èxit, ja que van ser diversos els esquiadors que van respondre a la convocatòria esquiant des de la Tosa (2.535 m) fins a la base de Coma Oriola (1.900 m) en bermudes, banyadors i tangues. Això sí, majoria d'homes.

Va ser una baixada divertida que ja venia animada per la presència de tres veïns de Cambrils que des de primera hora esquiaven per Masella en banyador, de mig cos en avall, i amb americana i corbata, de mig cos en amunt.

Hi va arribar l'hora de la baixada, convocada per a la una de la tarda. Només calia veure l'ambient i les cares dels participants. Alegria, bon ambient i diversió. Va ser una esquiada de detalls divertits, com ara veure els corredors delCANM-Cangulant en banyador sobre els esquís. O veure els promotors de l'esquiada en camisa hawaiana i flotador, com si estiguessin a punt per anar a la platja. O com no, l'esquiador amb tanga baixant orgullós per Coma Oriola sota les càmeres de TV3.

Passades unes hores de la "baixada estiuenca" de Masella, arriba el moment de posar-la en valor i reconèixer algunes qüestions...

D'entrada dir que la baixada m'ha semblat un èxit, la veritat. Però caldria recordar que abans d'aquesta edició hi va haver unes altres convocatòries que van passar força desapercebudes.

La del 2016, celebrada per la diada de Sant Jordi de 2016, només la van protagonitzar dos esquiadors: en Jordi Navarro (del blog SkiTheEast) i en MiguelSoto (actualment ambaixador de Diaridelaneu i app Skitude). A la del 2017 s'hi va afegir un tercer membre, en Jordi Alabern (blog It'sapowderDay). I a la de 2018 en Kiku Busquets.

miguel-soto-jordi-navarro
En Miguel Soto, a l'esquerra, i en Jordi Navarro, a la dreta (Foto: SkitheEast).

Ha calgut esperar a aquest 2019 perquè la baixada en bermudes arrenqués definitivament. El que només pretenia ser un "divertimento" per part dels seus promotors es pot dir que ara ja és una "festeta" amb una assistència remarcable. I la cosa podria anar a més en pròximes edicions.

Avui dijous, 24 hores després d'acomiadar la temporada més solejada i anticiclònica dels darrers anys, també és moment de recordar i mirar enrere.

Cada temporada és diferent, i de cada temporada ens quedem amb diverses coses que ens fan recordar-les d'una forma especial. Però cada any també hi ha unes pautes, unes actituds, unes maneres de fer i procedir que intentem no canviar, perquè ens aporten bons records. Podria ser el fet de parar-nos a esmorzar cada dissabte de la temporada al mateix lloc, o potser un viatge d'esquí que fem al gener o potser una esquiada amb uns familiars o companys de feina que cada febrer tenim marcada al calendari.

L'esquiada del darrer dia de la temporada és un altre dels "esdeveniments planificats" que molts esquiadors tenim ben present fer cada any. Cadascú, a la seva manera, però tothom acomiada la temporada com li sembla millor.

L'esquiada en bermudes que van iniciar el 2016 en Miquel i en Jordi ja mereix el qualificatiu de cita imprescindible en el meu calendari particular. La tinc enregistrada en vídeo com un d'aquells esdeveniments ineludibles de la temporada (veure vídeos de 2016 i 2017).

Enguany, per qüestions de feina, no hi he pogut estar present, així que m'he perdut el fet d'enregistrar aquesta esquiada que, en "petit comitè", es va iniciar fa quatre anys. Coses de la feina, és clar que, ben mirat, potser també ha estat l'oportunitat de viure-la igualment força a prop, però en diferit i des d'una altra perspectiva diferent.

I és precisament el fet de viure-la des d'aquesta nova perspectiva la que m'ha fet adonar encara amb més valor del que és l'esquiada estiuenca de Masella.

Si l'esquiada prospera en els anys vinents, i res em fa pensar que no sigui així, serà un èxit d'aquests tres personatges: en Jordi Navarro, en Miquel Soto i en Jordi Alabern. Des d'aquestes línies m'agradaria fer-los un reconeixement pel convenciment tossut i gairebé solitari per fer aquesta baixada estiuenca com a fórmula divertida però sense pretensions d'acomiadar la temporada.

Sigui en banyador, en bermudes o en tanga, la baixada estiuenca no és altra cosa que esgotar fins al darrer dia i el darrer moment la possibilitat d'esquiar al Pirineu i fer-ho amb alegria i bona companyia.

Fins a la darrera llengua de neu, mentre quedi un remuntador obert, val la pena aprofitar-ho: venen 6 mesos que es faran llargs. Ahir a Masella vaig escoltar aquesta frase: la platja està sobrevalorada. No ho podia resumir millor la noia que ho va declarar a les càmeres de Tv3. Vénen mesos en què el banyador, les bermudes o el tanga ens faran falta de veritat per passar l'estiu.

Quan ens els tornem a posar molt possiblement recordarem l'esquiada en banyador iniciada pels tres promotors de la baixada estiuenca i ens servirà per saber que ens trobem en el compte enrere d'una nova temporada de neu i d'una nova "esquiada estiuenca a Masella". No serà tan dur. Gràcies nois!

miguel%20soto%20jordi%20navarro%20jordi%20alabern
Baixada en bermudes de 2017 (Foto: IST).

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorial

ginyginy

Edició en paper


giny

giny

Entrevista

“Vull ser el primer esquiador que guanyi la Transat Jacques Vabre”
Aurélien Ducroz Doble campió de la Freeride World Tour i participant a la Transat Jacques Vabre

entrevista